Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Steve Lacy - 'New Jazz Meeting Baden-Baden 2002' (hatOLOGY, 2007)
Opname: 2007

Dit is een van de meer uitdagende en tegelijk meer esoterisch aandoende opnamen van sopraansaxofonist Lacy. Hij zou ons twee jaar daarna ontvallen. Uitsluitend geïmproviseerde stukken in wisselende bezettingen. Vooral de nadruk op kleine dynamische verschillen is de charme van deze bezetting. Naast Lacy bestaat de Brits-Duits-Oostenrijkse formatie uit bassist Peter Herbert, drummer Wolfgang Reisinger, Philip Jeck (draaitafels), Christof Kurzmann (elektronica) en Bernhard Lang (elektronica). De musici concentreren zich vooral op klankvariaties en minder op ritmische spanningsbogen. Samples spelen een belangrijke rol, omdat de virtuele instrumenten een grotere bezetting kunnen suggereren.

In het eerste stuk wordt met verve een dynamische spanning opgebouwd die bijna filmisch aandoet. Juist in combinatie met de elektronica weet de hier af en toe wat lethargisch klinkende Lacy heel goed gebruik te maken van zijn verstilde dynamiek. Soms klinkt de muziek daardoor wat dun en energieloos, maar het meeste plezier is juist te beleven aan de subtiele verdeling van de klanktaken. Natuurlijk zijn de klanken in het hoge bereik door het slanke geluid van de sopraansax bij uitstek geschikt om zich te vermengen met de hoge synthetische klanken van de laptop.

De sterkste momenten zijn echter te vinden in de stukken waarop de andere musici de gelegenheid geven aan Lacy om zijn eigen ruimte te creëren, zoals in 'DW 1.2 Remix 7.7', een duo met Jeck.

De carrière van Lacy bestond uit het langzaam ontwikkelen van een eigen vocabulaire, en uiteindelijk, enige maanden van zijn dood, lijkt dit de bevestiging dat de sopraansaxofonist zijn eigen muzikale wereld heeft weten te creëren. Zijn eigen geluid had Lacy altijd al, maar hij is steeds bezig geweest om dat geluid deel van een groter verband te maken.

Het is moeilijk te zeggen of dit album een uitschieter is in het repertoire van Lacy, ook omdat hij zoveel heeft opgenomen dat bijna niemand daar een idee van heeft. In mijn collectie is het een van de mooiste. Twee van de zes stukken zijn eerder uitgebracht op 'New Jazz Meeting Baden-Baden' van Trio X 3, eveneens op het hatOLOGY-label.

(Ken Vos, 8.1.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.