Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Martin Speicher - 'Shapes And Shadows' (Clean Feed, 2007)

Freejazzers, rejoice! Hier is een saxtrio dat werkelijk subliem is. Martin Speicher (sax en klarinet), Georg Wolf (bas) en Lou Grassi (drums) brengen vrije improvisatie van topniveau. Ik kende enkel Grassi van zijn schitterende Avanti Galoppi-cd, want de twee andere muzikanten waren me onbekend, en ten onrechte, want wat ze hier tentoonspreiden is zeer sterk. Hier wordt naar elkaar geluisterd, hier wordt samen gezocht en gevonden, met zeer veel afwisseling per nummer, nu eens intens en gejaagd, dan weer zacht en melancholisch.

Speicher heeft een warme toon, ook als hij er hard tegenaan gaat, Wolf biedt knappe telepathische interactie en Grassi blijft het geheel voortjagen met krachtig drumwerk. Het album begint al veelbelovend met 'Please, Confirm', dat licht dansend met losse tonen begint, dan evolueert naar een absoluut niveau van lang volgehouden hoogspanning, om weer lichter te eindigen. 'Le Star' biedt traag zoekend werk, met Speicher die de hoge tonen van zijn sax opzoekt, iel, droevig, maar ook krachtig. 'Claire’s Net' begint dissonant abstract, met Speicher op basklarinet en Wolf op arco bas, en hoewel er niet echt kan gezegd worden dat er een melodie ontstaat, is het wonderlijk om te zien hoe uit die losse clusters van noten een muzikale eenheid ontstaat die moeilijk te definiëren valt. Iets dat ook geldt voor de rest van het album.

De strenge zelfbeheersing en de gemeenschappelijke focus van deze band bij het creëren van hun muzikale visie is heel sterk, en het resultaat mag er zijn. De titelsong sluit de cd af, met Speicher opnieuw op basklarinet, en dit is zonder enige twijfel het hoogtepunt van het album, eindigend in droevig jankende, huilende tonen, zoals je ze zelden gehoord zal hebben. Verwacht geen vaste melodie of ritmes, maar wel een creatieve, intense en impactvolle brok muziek.

(Stef Gijssels, 30.1.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.