Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
JazzXpress speelt straffe hardbop
vrijdag 18 januari 2008, Bimhuis, Amsterdam

Eric Ineke is zichtbaar in zijn element als bandleider. Na vele jaren te hebben gespeeld in onder andere het trio van Rein de Graaff heeft hij daarnaast enkele jaren geleden zijn JazzXpress opgericht. De band speelt straffe hardbop op een swingende en melodieuze ondergrond, met veel bewerkingen op onder meer Herbie Hancock en Chick Corea. In 2007 verscheen de cd 'Flames ā€™nā€™ Fire', waarvan vanavond een aantal werken werd gespeeld.

Ineke introduceert sympathiek en enthousiast zijn bandleden en voorziet ieder nummer uitgebreid van passend commentaar. Ook als drummer zet hij beslist een eigen toon door zeer stevig spel. Scherp spel ook, door veelvuldig gebruik van hout op snare en cimbalen. Brushes worden spaarzaam maar energiek gehanteerd. Al met al sterk slagwerk dat wellicht nog verdieping zou kunnen vinden in het toepassen van wat nuance.

Ook Ineke's bandleden kregen goed de ruimte. De meest in het oog springende ā€“ het moet worden gezegd ā€“ was trompettist Rik Mol. In zijn nog korte loopbaan (hij is 22) heeft hij een indrukwekkend cv opgebouwd. Hij is een prettige en open podiumpersoonlijkheid, die schitterde met zeer expressieve solo's. De flugel bespeelde hij prachtig subtiel en warm. Mol speelde ook veel in duet met tenor saxofonist Sjoerd Dijkhuizen. Dit kleurde goed met elkaar en was een prima match. Dijkhuizen zette bovendien een mooi duet neer in 'Portrait Of Jenny' met pianist Rob van Bavel.

Van Bavel was door het hele concert heen sterk op dreef, speelde lichtvoetig en met veel details, met hoog tempo en melodieuze lijnen. Hij schitterde vooral in een duet piano-drums met Ineke in 'Enigma Interactive'. Naast stukken van Van Bavel waren de meeste composities en bewerkingen van de hand van Marius Beets. De bassist vormde een furieus swingend tandem met de drums van Ineke en had een krachtige solo in 'Lita'.

(Margretha van den Bergh, 31.1.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.