Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
'I’m Old-Fashioned': ze zong het wel, maar was het niet
Rita Reys & Peter Beets Quintet, zondag 13 januari 2008, Wilou's Basement, Veldhoven

Rita Reys, Ferdinand Povel, Martijn van Iterson, Peter Beets, Ruud Jacobs, Joost Patocka en het American Songbook. Dat waren de bepalende elementen voor een onvergetelijk concert. Aan alle voorwaarden was voldaan; een all-star bezetting, een prettige ambiance, een prima gastheer en -vrouw, en een gemotiveerd publiek dat geen noot wilde missen!

Dat is ook wat Rita Reys verdient en wat haar inspireerde om het beste van zichzelf te geven. Ze had de vorm van de dag en niemand die nog stilstond bij haar respectabele leeftijd. Ze zong als in haar beste jaren en zelfs de kokette danspasjes ontbraken niet. Kwistig strooide ze complimenten naar haar voortreffelijke bandleden. Het repertoire: 'You’re My Everything', 'I’m Old-Fashioned', 'Love For Sale', 'When Sunny Gets Blue', 'I Thought About You' en 'Don’t Explain', 'That Old Feeling', etcetera.

Allemaal titels die genoegzaam bekend zijn. Maar in handen van dit illustere gezelschap en gezongen alsof het een première betrof, maakte het verschil. De prima arrangementen waren van het "enfant terrible" (Reys) Peter Beets. De pianovirtuoos en behorend tot de top in zijn idioom. Op de snelweg van het hoofd naar zijn handen was geen sprake van filevorming of snelheidsbeperking. Tussen wat hij wilde gaan spelen en speelde, zat een nog uit te vinden tijdseenheid. En hij keek erbij of dat alles hem zelf ook verbaasde!

Onder de toehoorders waren enkele Ferdinand Povel-adepten. Zij stonden te watertanden van zijn befaamde akkoordenkennis en de toepassing ervan. Met precisiespel in schema's en changes bewees hij ook vanmiddag weer zijn terechte reputatie. Bij Martijn van Iterson was van een saai moment geen sprake. Zonder blikken of blozen bracht hij onderhoudend en creatief, uitstekend gitaarwerk. Hij was solist én begeleider. Een dubbelrol die hij probleemloos en perfect vervulde. Goed baswerk kwam van open-ear-and-mind Ruud Jacobs. Betrouwbaar, stevig en stuwend meanderde hij over de snaren. Een veelzijdig musicus annex producer, die nog altijd zeer actief is.

Drummer Joost Patocka had duidelijk een streepje voor bij Reys. Soms kreeg hij van haar toestemming om loos te gaan qua spel en dynamiek. Hij was een prominent smaakmaker en doseerde uitstekend in ballad-, medium- en uptempo-stukken. Maar onbetwist stond zijn spel in belangrijke mate in dienst van het stralende middelpunt Rita Reys.

Haar charisma, liefde voor het vak, frasering, timing en noem alle bijzondere muzikale eigenschappen die haar worden toegedicht maar op: het was er allemaal en dat deed haar zelf, musici en publiek zichtbaar goed. Het is te wensen dat de jazzvlam van deze lady of jazz nog een tijd mag blijven branden. Die wens applaudisseerde een enthousiast publiek haar na afloop langdurig toe.

Klik hier voor een fotoverslag.

(Cees van de Ven, 4.2.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:
Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.