Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Het brein van Honsinger
Tristan Honsingers Strijkorkest, zondag 20 januari 2008, Grand Theatre, Groningen

Misschien komen in 'The Retired Pirate Of Trieste', Tristan Honsingers jongste project, alle eindjes wel bij elkaar. Honsingers klassieke roots; op zijn twaalfde gaf hij al regelmatig cellorecitals en tourde hij "met een aartsvrome organiste" door de Verenigde Staten om in kerken Vivaldi, Bach en Händel te spelen. Op zich kun je daar al best een beetje lijp van worden, wat bij Tristan zijn beslag kreeg toen hij in Canada – om uitzending naar Vietnam te ontlopen – vier jaar op straat en bij Le Jazz Libre de Quebec werkte. En dan zijn ervaringen vanaf 1974 in Europa, waar hij een prominente rol heeft gespeeld bij het ontdekken van nieuwe wegen in de improvisatiemuziek en het absurdistische muziektheater. Ik ken bijvoorbeeld geen mens die zo intens naast een gordijn kan staan.

Zijn dertienkoppige piratenschip navigeert onbekommerd tussen Samuel Barber en space (the place). Canonachtige structuren vloeien over in een bedachtzaam zingen van de celli en de bassen, met daarboven warm grommende altviolen. En hoog boven dit alles de kirrende en giechelende violen, als een zomerdag in het Bio-vakantieoord. Met cartoonachtige sprongen en bezwerende gebaren dirigeert de leider al spelend zijn orkest, wat het geheel een ritueel karakter geeft.

En voortdurend zijn er kleine voorvallen, die even plotseling verdwijnen als ze de kop opsteken, als kattenogen in de nacht. Een hot duet tussen de violisten Stefano Lunardi en Alexander Kolkowski: heel even Sem Nijveen en Benny Behr. Een kwintetstuk dat door het meestampen van Honsinger en altvioliste Mary Oliver tot een hedendaagse hommage aan Ginger Rogers en Fred Astaire wordt getransformeerd.

In deze bijt vol vreemde eenden leken Franky Douglas en Louis Moholo uit de toon te vallen. Gitarist Douglas omdat hij als enige versterkt speelde – goed gedoseerd gaf hij zo het hele gezelschap wat extra pit. En Moholo, de leeuw van Kaapstad, was zo mak als een lammetje. Hij stelde zich voortdurend dienstbaar op en in het pizzicato stuk voor de pauze was zijn drumstel snaarinstrument met de snaarinstrumenten geworden.

Ik denk dat dit programma gewoon een model is van Honsingers ongewone brein.

(Eddy Determeyer, 26.1.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.