Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Claudia Quintet - 'For' (Cuneiform, 2007)

Percussionist John Hollenbecks Claudia Quintet behoort tot een genre op zich; het houdt het midden tussen jazz, progrock en kamermuziek. Het Claudia Quintet is aan zijn vierde cd toe, met nog steeds dezelfde bezetting: Chris Speed op klarinet en sax, Matt Moran op vibes, Ted Reichman op accordeon, Drew Gress op bas en Hollenbeck zelf op drums.

De composities zijn licht kabbelende rivieren met sterk repetitieve ondertonen, complexe interagerende melodielijnen en vaak wisselende ritmes. Het algemeen muzikaal effect is op zich belangrijker dan de solo's van de muzikanten. Die zijn er wel, maar ze dragen de muziek niet. Hier zijn geen emotionele uitbarstingen, geen scheurende saxen, geen ellenlange uitwijdingen. Het geheel zit strak in elkaar, met ongewone melodieën die over elkaar heen schuiven, met elk instrument dat nu samenspeelt, dan weer een ander muzikaal pad volgt, om toch weer in de melodie te vallen.

Het vergt geoefende en sterk op elkaar ingespeelde muzikanten om dit voor elkaar te brengen, en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het Claudia Quintet bij elk album beter wordt. Hollenbeck blijft creatief componeren. Naar analogie van Ken Vandermark zijn alle nummers aan iemand opgedragen (vandaar uiteraard de titel 'For'), zelfs één aan 'all music teachers' en één 'for you'. 't Is maar dat je 't weet.

Eén van de sterkste stukken is 'Be Happy', waar klarinet, vibes en accordeon unisono een repetitief thema blijven herhalen à la Philip Glass, als ondersteuning van een betoverende bassolo van Gress, dat dan evolueert naar een slepend en bonkend geheel met de ganse band. Het emotioneel sterkste stuk is 'This Too Shall Pass', waarin de accordeon iele monotone klanken produceert, de arco bas en de klarinet de moeder van alle droefenis uit hun instrumenten halen, maar waarin vooral Morans bluesy vibrafoon de show steelt. Maar het is niet allemaal kalm en rustig. Op het kortere en uptempo 'Rug Boy' slaan de stoppen van de ritmesectie door, terwijl de klarinet en accordeon een trage melodie spelen.

Hoewel dit album 100% Claudia Quintet is, zijn de melodieën en de composities nog ongewoner. Sterk!

Meer weten?
 • Lees onze recensie van het concert van het Claudia Quintet in het Bimhuis op 8 december 2005.

  Labels:

  (Stef Gijssels, 5.1.08) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.