Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Van Kemenade viert verjaardag in schoonheid
Borderhopping met o.a. Paul van Kemenade & Stevko Busch, maandag 26 november 2007, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Het leek wel of er op het podium van Wilhelmina een muzikaal kacheltje stond te branden. Het sextet Borderhopping rond de jubilerende altsaxofonist Paul van Kemenade straalde een bijzonder plezierige warmte uit. Een flink publiek was zich op deze kille maandagavond komen warmen aan de muziek van de Tilburger, die viert dat hij dertig jaar actief is in de jazz. Wat hij met deze groep liet horen was vrij traditioneel naar de maatstaven van Jazzpower. Maar binnen die kaders bewogen de muzikanten zich alle kanten op.

Een sterke kant van de groep was dat Van Kemenade niet alle aandacht voor zich opeiste, maar zijn collega's alle ruimte bood om te stralen. Zijn keuze voor deze muzikanten bepaalde het karakter van de muziek. Hier waren mensen bezig die er geen enkel probleem mee hadden om mooi te spelen. Pianist Stevko Busch toonde zich van een klassieke kant, met gloedvolle akkoorden en vaak opvallend spaarzame en effectieve noten. Drummer Achim Krämer benaderde zijn kit melodisch, met veel gevoel voor de timbres die hij met verschillende stokken aan trommels en bekkens ontlokte.

De kroon op de groep was toch wel het trio van blazers - naast Van Kemenade de basklarinettist Eckard Koltermann, die soms ook de baritonsax ter hand nam, en trombonist Wolter Wierbos. Gezamenlijk zorgden ze voor een contrastrijk en zeer beweeglijk geluid, en gingen zich graag te buiten aan een bijna schaamteloze mooiblazerij.

Een van de hoogtepunten was een duet tussen Van Kemenade en Busch, waarin de saxofonist liet horen hoe veelzijdig hij was in het verklanken van emoties. Van een aarzelend begin werkte hij zich op naar een rauwe, kolkende climax, en mondde uit in een breed uitgesponnen gospel. Kreunend en klagend leek hij een kruising tussen een crooner en taphanger Tom Waits, de ogen gesloten in afwachting van sluitingstijd.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 11.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.