Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Van eb en vloed, en water en wind
Wolfert Bredero Quartet, donderdag 22 november 2007, MuziekPodium Zeeland, Desafinado, Middelburg

In april 2003 trof ik voor het eerst de pianist Wolfert Brederode. Hij begeleidde de Nederlands-Zwitserse zangeres Susanne Abbuehl op piano, melodica en een soort laag bij de gronds harmonium. Samuel Rohrer zat achter het slagwerk en op klarinetten speelde Christof May. Ook op de Edison-winnende cd 'April' van Abbuehl (ECM) wordt gemusiceerd met dezelfde bezetting en levert Brederode een belangrijke ondersteunende rol. Toen al trof deze pianist mij met zijn lyrische en dynamische melodielijnen.

In het MuziekPodium Zeeland in café Desafinado presenteerde de klassiek geschoolde jazzpianist zijn eerste cd 'Currents' op het prestigieuze Duitse ECM-label. Om zich heen had hij een aantal gelijkgestemde muzikanten verzameld uit Keulen, Oslo en Berlijn, alleseters binnen de klassieke en geïmproviseerde muziek. Op de klarinet en basklarinet Claudio Puntin, die liet horen dat je met een klarinet meer kan dan het traditionele werk. De zeer getalenteerde Noorse bassist Mats Eilertsen speelde met onder meer Kenny Wheeler, Pat Metheny en Nils Petter Molvær. De in Bern en Boston geschoolde slagwerker Samuel Rohrer toerde al door Europa met Erik Truffaz, Marcus Stockhausen en Susanne Abbuehl.

Uiteraard werd er veel werk gespeeld van de in juni 2006 opgenomen cd. Stuk voor stuk eigen composities met een geheel eigen signatuur. Brederode leek je mee te nemen door een denkbeeldig landschap van bergen en dalen en rivieren met stroomversnellingen, en zorgde ervoor dat je met zijn subtiele aanslag weer een zachte landing kreeg. Een recente compositie, gemaakt in de provincie Zeeland, kreeg de werktitel 'Delta'. Je voelde je werkelijk meegenomen op de stromingen van eb en vloed en hoorde de elementen van water en wind aan je voorbij trekken. Hoe beeldend kan muziek zijn?!

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Eddy Westveer, 26.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.