Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sjoerd Dijkhuizen alomtegenwoordig op Rabo Jazz Heerde
Rabo Jazzfestival Heerde, vrijdag 2 november 2007, Heerde

Aan de rand van de Veluwe vond voor de 31e keer een jazzfestival plaats. Het werd een avond vol verrassingen. Zoals bijvoorbeeld het optreden van bigband Allotria. Leider Herman Nijkamp wist dit aloude ensemble met veel jeugdige muzikanten - het conservatorium in Zwolle heeft zich werkelijk ontwikkeld tot een broedplaats van talent - te inspireren tot gedisciplineerd en vooral enthousiast samenspel. De mooie arrangementen gaven de ruimte aan prachtige solo's: saxofonist Jerôme Pellemans was indrukwekkend, trombonist Gerd Pol lyrisch en trompettist Henry van der Wal blies de kleurfilters van de toneellampen. Ademloos luisterde het steeds aangroeiende publiek naar de trompet van Henrie Visserman in een fraai arrangement van de Miles Davis-compositie 'Maids Of Cadiz'. Gastsolist tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen soleerde voortreffelijk en enerverend, en steeg tot grote hoogte. Allotria dankbaar, het publiek dankbaar.

Zo werd het een beetje de avond van Sjoerd Dijkhuizen. Want even later stond hij op hetzelfde podium en ontving de Kees Schilperoord Award, uitgereikt door de vorige winnaar, Lex Lammen. Toen was het publiek al verpletterd door de geniale Belgische trompettist Bert Joris en de wonderbaarlijke altsax van Ben van Gelder (terechte winnaar van de Deloite Jazz Award 2007), die zomaar volkomen onbevangen vanuit zijn alt wist weg te glijden naar tenorachtige klanken. Gitarist Martijn van Iterson begon er werkelijk zin in te krijgen, bassist Jos Machtel hield iedereen bij de les en Joost van Schaik drumde dat het een lieve lust was. Ook nu weer soleerde Dijkhuizen met grote klasse. Een prachtig optreden, dat in stijl werd afgesloten met klassiekers van Clifford Brown en John Coltrane.

Daarna wist de boomlange Peer de Graaf van de Handsome Harry Company de feestvreugde danig uit te bouwen en hoorden we bovengenoemde Herman Nijkamp in de foyer een schitterende ballad van Billy Joël zingen met het fameuze Jazz Art Orchestra. Soms zou je op meer plekken tegelijkertijd willen zijn... Dan had je immers ook de sterk verjongde Vale Ouwe Swingers kunnen horen en zien, of had je je kunnen laten meenemen naar verre oorden door het enthousiaste Salsa Swoll.

Vervolgens schoof Dijkhuizen aan bij Saxion V. Voor het eerst stond hij in de rij naast Will Jasper en Jorg Kaaij (altsaxen), Paul Batenburg (tenorsax) en Juan Martinez (baritonsax). Pianist Joost Swart, bassist Ruud Vleij en drummer Joost van Schaik maakten het octet compleet. Het werd een gedenkwaardig optreden, waarin door alle muzikanten verrassend gesoleerd werd, maar ook prachtig samenspel klonk in inventief gearrangeerde nummers als 'Caravan' en 'Bebob'.

Het is te hopen dat ze in Heerde nog jaren kunnen doorgaan.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Willem Hofman, 3.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.