Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ruben Samama - 'Hotaru' (O.A.P. Records, 2007)

Bassist Ruben Samara (1985) heeft voor deze cd een aardig divers gezelschap samengebracht: Alexandra Grimal (tenorsax), Kalevi Louhivuouri (trompet en flügelhorn), Michael Vanoucek (piano), Ruben Samama (bas) en Marc Lohr (drums).

Een gezelshap dat dat het avontuur zeker niet schuwt. Het is veelal eigen werk dat men speelt, maar ook composities van Gordon Jenkins, Wayne Shorter en de Italiaanse klarinettist Gabrielle Mirabassi. De individuele kwaliteiten staan niet ter discussie en treden prominent voor het voetlicht. Andermaal vinden we hier het bewijs op welk een hoog peil er wordt opgeleid aan de Nederlandse conservatoria.

Pianist Michael Vanoucek, die we kennen van de formatie As Guests, is misschien nog het meest ervaren in dit jeugdige gezelschap. Opmerkelijk is echter, dat er van zijn hand geen composities staan op deze cd. Leider Ruben Samama heeft bij zijn leraar Hein van de Geyn zijn oren wijd open gehad. Hij beschikt over een volle 'grote' toon en weet zich met zijn niet geringe technisch vermogen onderhoudend uit te drukken.

Saxofoniste Alexandra Grimal is geboren in Caïro, heeft een toon met ballen en klinkt behoorlijk geëmancipeerd. De Finse trompettist Kalevi Louhivuori componeert, arrangeert, schrijft songteksten en is producer, en dat allemaal op een leeftijd van 23 jaar! De Luxemburgse drummer Marc Lohr studeerde ook aan het concervatorium in Den Haag en woont nu in Kopenhagen.

De formatie klinkt fris, spontaan en hun spel heeft diepgang. Qua dynamiek, tempo en repertoire is hier sprake van een prettige diversiteit. De cd maakt de contouren van een formatie met een eigen muzikale identiteit zichtbaar. De verscherping van deze contouren en een verdere rijping van dit collectief is nog slechts een kwestie van tijd, maar het is nog maar de vraag of deze band daar op inzet. Het is prijzenswaardig dat het nieuwe label O.A.P. Records deze muzikanten, die allen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag studeerden, op cd heeft opgenomen.

Meer horen?
 • Op de website van Ruben Samara kun je twee tracks van de cd 'Hotaru' volledig beluisteren ('Scherzo'
      en 'En Hollande'); van drie andere nummers zijn er fragmenten. Kies 'Media' en daarna 'Audio' om het
      te horen.

  Labels:

  (Cees van de Ven, 23.12.07) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.