Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Rob Brown Trio - 'Sounds' (Clean Feed, 2007)

Rob Brown is één van die New Yorkse saxofonisten die losbandige freejazz toeterfeesten toch combineerde met melodie, ritme en gevoel, maar op deze cd lijkt hij wel tot rust en beheersing te zijn gekomen, begeleid door Daniel Levin op cello en Satoshi Takeishi op percussie. Zijn andere recente cd's ('Radiant Pools' en 'The Big Picture') zijn meer dan de moeite waard, alsook zijn samenwerking met William Parker en Matthew Shipp. Toegegeven, zijn alto kan ook hier nog huilen en krijsen en janken, maar dan op een ritmische en harmonische basis, met een herkenbare melodische structuur. De keuze van zijn band is niet slecht; de cello brengt een tweede stem die prominenter klinkt dan een bas ooit kan zijn, zowel arco als pizzicato, en Takeishi is een percussionist die de juiste accenten kan leggen, zonder daarom altijd een expliciet ritme te moeten houden.

Het openingsnummer 'Sounds, Part 1, Archeology' geeft meteen de muzikale visie van de band weer: een ingetogen unisono melodie tegen een traag tempo, als inleiding voor enkele scheurende solo's van Brown, een leuk improvisatiestukje om dan weer gezamenlijk te eindigen. Wat de muziek vooral biedt is ruimte en openheid. 'Sounds, Part 2, Antics' biedt een meer abstracter gevoel, met een 'Misterioso'-achtige toonopbouw. Het derde stuk begint met een trage melancholische cello-inleiding en de sax van Brown ent zich daarop voor een lange solo, die er perfect op aansluit. 'Stutter Step' ligt meer in het free-bop idioom zoals we dat kennen van zijn album 'The Big Picture'. 'Tibetan Folk Song' begint met een lang cello-percussie intro, en Brown improviseert dan prachtig op dit materiaal. De cd sluit af in rustige schoonheid.

Wie had zoveel interne rust kunnen verwachten van Rob Brown? Het is in elk geval een juiste keuze geweest, zonder iets te moeten inboeten aan creativiteit of muzikale eenheid.

(Stef Gijssels, 12.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.