Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Onbekommerde polonaise op Fats en Duke
Bubbling Brown Sugar, donderdag 6 december 2007, Theater De Spiegel, Zwolle

Even hield ik mijn hart vast. Maar nee, de eigentijdse RandB beat en dito street dances waarmee Bubbling Brown Sugar begon waren niet meer dan dat: een modieuze opening. Voor het overige heeft regisseur en choreograaf Rick Ascroft zich keurig gehouden aan het concept zoals dat ruim dertig jaar geleden werd bedacht. Een muzikale reis door het Harlem van, ruwweg, de eerste vier decennia van de vorige eeuw. Hij heeft dat gedaan met veel gevoel voor het idioom van de bewuste periode.

Sterren van het kaliber Avon Long of Honi Coles moet hij ontberen – die vormden in eerdere producties van BBS directe links met het vooroorlogse Harlem. De gedanste groepsscènes doen zeker niet onder voor die van dertig jaar geleden. Ivan Cameron, die Checkers speelde, had naar mijn smaak méér van zijn tapkunsten mogen vertonen. Tikje vreemd, zo'n nummer als 'Doin’ The New Lowdown', een hommage immers aan Bill 'Bojangles' Robinson, maar dan zonder tap.

Er werd goed gezongen ook, afgezien van een wel heel erg ontheemd en vals klinkend jaren vijftig doowop-nummer. Anita Davis maakte als Ethel Waters met een gepassioneerd 'His Eye Is On The Sparrow' veel indruk.

Veel verhaal zit er niet in Bubbling Brown Sugar. Dat vrolijke Harlem, dat schitterde en straalde van de ermine and pearls, kende natuurlijk ook duistere en dramatische kanten. Maar er is gekozen voor een onbekommerde polonaise op de eeuwige tonen van Fats Waller en Duke Ellington. Muzikaal leider Jeroen Sleijfer heeft daarbij met een bescheiden orkestje de gulden middenweg tussen Broadway en Lenox Avenue gevonden. Zijn opvatting van bijvoorbeeld 'Take The "A" Train' was verrassend en charmant. Het licht van Coen van der Hoeven tenslotte, geraffineerd gebruikte LED-banen, accentueerde de scènes effectief.

Meer weten?
 • Kijk op de website van 'Bubbling Brown Sugar' voor meer informatie, onder andere over het
      speelschema.

  (Eddy Determeyer, 19.12.07) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.