Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Murray op orkaankracht bij Jazzpower
maandag 10 december 2007, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Een ontketende David Murray is een kracht om rekening mee te houden. Dat liet hij maandag 10 december horen bij Jazzpower, als gastspeler bij The New Quartet. Het viertal staat garant voor een benadering van de jazz waarin melodie en ritme tegen elkaar opwegen. Maar de energie die Murray toevoegde, tilde de muziek naar een aanzienlijk hoger niveau. Een volgepakt Wilhelmina was getuige van een concert waar de vlammen op gedenkwaardige wijze van af sloegen.

Het was van meet af aan duidelijk dat de Amerikaanse tenorsaxofonist er zin in had. In het eerste nummer zette hij de toon met een solo waarin hij de uitersten van zijn instrument opzocht. Hij verkende de diepte in ronde, donkere tonen; schoot vervolgens de hoogte in en liet zijn sax gillen en fluiten. Hij overbrugde die afstand met noten die alle kanten op vlogen - soms op volle kracht, dan weer schor alsof hij met een brok in zijn keel stond te blazen, maar steeds met dezelfde brandende intensiteit. Hij stond te spelen of het zijn laatste woorden waren. Met name het ritmetandem van het kwartet, drummer Pascal Vermeer en bassist Jurriaan Dekker, voerden de druk verder op met strak en rap spel, terwijl pianist Jeroen van Vliet er stuwende akkoorden tegenaan smeet.

Toen Murray het podium overliet aan altsaxofonist Joris Posthumus, zakte het energiepeil zienderogen. Niet dat ze als kwartet geen fut of verbeeldingskracht hadden; ze werkten hun thema's mooi en fantasievol uit, maar ze beschikten eenvoudigweg niet over de rauwe kracht die Murray kon aanspreken. Dat bleek eens te meer toen hij in de tweede set een basklarinet ter hand nam. Terwijl hij alles deed wat er met dit instrument maar mogelijk was, viel het kwartet stil. In de gebieden waar hij als een wervelstorm doorheen raasde, was hij gewoon niet te volgen. Dit was Jazzpower in de beste zin van het woord.

Klik
hier voor een fotoverslag door Cees van de Ven.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 24.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.