Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Murray maakt het beste los in The New Quartet
vrijdag 7 december, Paradox, Tilburg

Op 7 december was er een heus Tilburgs feestje in een uitverkochte Paradox. The New Quartet (Jeroen van Vliet - piano / Pascal Vermeer - drums / Jurriaan Dekker - bas / Joris Posthumes - altsaxofonist en initiatiefnemer) gaven samen met tenorsaxofonist en basklarinettist David Murray een daverend concert.

De meeste composities waren van de hand van Posthumus. Deze altsaxofonist is een echt talent en zeer vindingrijk in zijn improvisaties. In de tweede set werd het eigen nummer 'The Second Time' gespeeld. Deze titel was gekozen omdat dit concert na één repetitiedag de tweede keer was dat The New Quartet met Murray speelde. De eerste set was geslaagd, maar de heren kwamen pas echt volledig op dreef in deze compositie van Posthumus. Na een indrukwekkende solo van de altsaxofonist, waarbij je als luisteraar het gevoel had dat alle hoeken van het improvisatiespectrum verkend waren met het trefzekere en hoog hardbop-energetisch gehalte, volgde Murray met een daverende solo, waaruit het grootmeesterschap van deze geweldenaar bleek.

Nog meer creaties bleken mogelijk en het publiek leek samen te smelten met de muziek. Wat een ongelofelijk sterk spel van Murray! Ook een duet met drummer Vermeer was indrukwekkend; dit duet deed denken aan een opname die Murray maakte voor zijn cd 'Morning Song' uit 1984. Hier speelde Murray een duet met drummer Ed Blackwell. Murray heeft in al die jaren niet in kracht ingeboet en blijft fascineren, zeker in deze bezetting waar de Nederlandse collega's de Leeuw ook wisten te temmen in gedeelten waar de nuances naar voren kwamen.

Dat Van Vliet en Vermeer goede vrienden zijn, kwam ook muzikaal tot uitdrukking. De twee voelden elkaar haarfijn aan. Met zijn sonore steady basgeluid was Jurriaan Dekker de bindende factor in dit bruisende concert, waar Murray de zaak op scherp zette en zijn Nederlandse collega's het beste spel liet spelen.

(Koen Scherer, 20.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.