Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Melodieus concert straalt klassiek eigen karakter uit
Franz von Chossy Trio, maandag 17 december 2007, Concertgebouw, Amsterdam

Vorig jaar won pianist-componist Franz von Chossy met zijn trio The Dutch Jazz Competition. Met origineel, dynamisch en soms virtuoos samenspel, aldus het juryrapport. Of dat al niet genoeg was, ontving Von Chossy daarnaast ook nog een prijs als beste solist. Niet verwonderlijk dus dat dit jeugdig samengestelde trio, met naast Von Chossy contrabassist Sean Fasciani en drummer Flin van Hemmen, in vele concertrecensies als een komeet omhoog schiet.

De kleine zaal van het Amsterdamse Concertgebouw was dan ook tot de laatste stoel bezet om dit trio met haar indrukwekkende stijl van spelen te komen beluisteren. Alle vijf lange stukken bleken van de hand van de leider afkomstig en werden in een ongelooflijk tempo vertolkt, waarbij het aanwezige publiek tussen de nummers door nauwelijks tijd kreeg om op adem te komen.

De vooraankondiging in de programmabrochure gaf aan dat dit trio vaak lyrisch en ingetogen speelt, om daarna naar een climax toe te werken. Dit werd inderdaad al in de opener 'Better Days' volledig bewaarheid. Hamerend uitgevoerd pianospel, ondersteund door Van Hemmen met paukenstokken, werd dit stuk steeds heftiger uitgevoerd, gevolgd door een prachtig tussenstuk met Fasciani op gestreken bas. Pas na vijf minuten musiceren in het intro werd gestart met het melodieuze en klassiek aandoende thema.

Het spel van dit trio is compact, waarbij de drie zeer getalenteerde musici goed op elkaar zijn ingespeeld. Helaas bleek hun vaak heftige stijl van spelen niet geschikt voor de kleine zaal van het Concertgebouw. De akoestiek deed afbreuk aan het vertoonde spel en dit was ook merkbaar in de volgende stukken 'Stranger Walked By', 'Rooftop Garden', 'Wet Rug' en tot slot 'München'.

Ondanks deze handicap werd duidelijk dat wij nog veel van dit trio zullen gaan vernemen. Een staande ovatie was dan ook terecht hun deel.

(Rolf Polak, 28.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.