Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Geslaagde symbiose van impro-jazz en poëzie
'Alice in Space', Marc van Vugt's Big Bizar Habit, woensdag 28 november 2007, Paradox, Tilburg

Gitarist Marc van Vugt heeft zich deze woensdag uit z'n bed gesleept, waar hij al twee dagen met hoge koorts in lag, om ook Paradox in te wijden in de wonderlijke wereld van 'Alice in Space', een geïmproviseerde ruimte-opera voor twee stemmen, musici en universum, vrij naar de cultklassieker 'Dimension of Miracles' van Robert Sheckley uit 1968. In die SF-roman krijgt Carmody, een aardbewoner, van een Boodschapper te horen dat hij een prijs heeft gewonnen in een intergalactische prijsvraag. "De thematiek is geheel van deze tijd. Dat maakt het tot zo'n leuk en intrigerend boek", aldus zangeres Ineke van Doorn.

Regisseur Vincent Wijlhuizen treedt aan als vervanger voor de aan Utrecht gekluisterde stadsdichter Ingmar Heytze, die samen met Van Doorn de teksten voor 'Alice in Space' schreef. Hij neemt gedurende de voorstelling moeiteloos en overtuigend verschillende rollen op zich, en is zodoende de bindende factor in de verhaallijn als Boodschapper, spacegod Melichrone ("al is al") of de sudoku's invullende spraakwaterval Veenendaal, kosmisch aannemer. Zijn acteursachtergrond betoont zich in overtuigende performances. Opvallend is dat de verschillende karakters dichtbij de uitvoerende personen staan, wat een naturelle indruk geeft. Ineke van Doorn blijft gewoon lekker zichzelf en voelt zich in haar rol van Alice als de spreekwoordelijke vis in het water. Zij wint een intergalactische barbiepop en wordt meegenomen op een reis door het universum, langs verre sterrenstelsels en vreemde werelden, om uiteindelijk een stuk levenswijzer naar aarde terug te keren.

Tekstueel steekt 'Alice in Space' goed in elkaar. Leuke, knappe teksten, soms spitsvondig, soms ontroerend, dan weer filosofisch getint. Zo is er het door Van Doorn zeer fraai gezongen 'Witte Plek', een gedicht van Heytze over het verlangen naar een uitweg uit de chaos van neervallende bommen en rondwarende virussen ("als de sirene gaat wil ik een plek om ongestoord het donker in te gaan"). Wijlhuizens Melichrone-karakter houdt een duizelingwekkend recital over 'Al en Omega', waarin woorden met 'al' erin over elkaar heen buitelen. Er is een bezwerend getoonzette overpeinzing over eten of gegeten worden ('de Aaswet'). Spraak is vakkundig ingebed in de muzikale verpakking van deze impro ruimte-opera.

Muzikaal gezien is het podium imponerend bezet; tegenover Van Vugt staan of zitten Angelo Verploegen (trompet), Mete Erker (sax), Jeffrey Bruinsma (viool), Paul Stouthamer (cello), Paul Berner (bas) en Joost Lijbaart (drums). De muziek van Van Vugt en Van Doorn is afwisselend, boeiend en wordt door de band overtuigend ingekleurd met strak samenspel. Van Doorn combineert gesproken woord en zang bovendien met additioneel pianospel. We noteren sterk solowerk. Zo pept Bruinsma zijn viool op met wah-wah, wat voor een apart effect zorgt. Erker is in een aantal jaren tijd uitgegroeid tot een sterke muzikale persoonlijkheid. Zijn snelle, over-de-top saxsolo in een nervy uptempo stuk getuigt daarvan. Fraai ook hoe de ritmesectie - het volvette basgeluid van Berner en inventief percussiewerk van Lijbaart - een improvisatie van Stouthamer van muzikale punctuaties voorziet. Verploegen leidt samen met Van Vugt het geheel in goede banen en imponeert als vanouds met zijn uithalen op trompet.

Ook visueel valt er het nodige te genieten in een jammer genoeg ondermaats bezette Paradox. Zo is er een leuk filmpje waarin Ineke protesteert tegen het meenemen van mensen door buitenaardse wezens. Dia's van dieren en insecten bekrachtigen de eerder genoemde uitleg van de Aaswet. En er is een bizar filmpje van een koets met een galopperend skeletpaard. Een eervolle vermelding tenslotte voor Heytzes hilarische Chriet Titulair voice-over.

Gelukkig is op 6 december een uitvoering in Utrecht (SJU Jazzpodium) gefilmd voor dvd-release. 'Alice in Space' is inhoudelijk rijk genoeg om te herbeleven. Het is dan ook te hopen dat meer organisatoren en zaaleigenaren het aandurven deze productie binnen te halen.

Klik hier voor een fotoverslag van 'Alice in Space' door Cees van de Ven.

(Maarten van de Ven, 27.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.