Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Frits Landesbergen Quartet geeft bovenmaats concert
Frits Landesbergen Quartet, vrijdag 1 december, Jazzpodium 'De Hooge Vorssel, Nistelrode.

Nog niet eerder speelden ze in deze formatie met elkaar; Gé Bijvoet (piano), Frits Landesbergen (vibrafoon/drums), Edwin Corzilius (bas) en Jeroen de Rijk (percussie). En het werd een formidabel jazzconcert. Alle bandleden hebben een prima reputatie en weten van wanten, dat wel, maar het repertoire van overwegend standards en een tweetal Bijvoet-originals zouden avontuurlijk ingestelde jazzliefhebbers niet direct uit de stoel hebben doen opveren. Wat gebeurde er dan, dat het publiek in de fraaie ambiance van golfclub De Hooge Vorssel in Nistelrode zo terecht verrukt was over dit concert, zal men zich afvragen.

Vanaf het begin etaleerde het kwartet de intentie om voor het maximaal muzikaal haalbare te gaan en dat betaalde zich uit in memorabele en fascinerende momenten qua samenspel, interactie en improvisaties. Na de opener 'The Days Of Wine And Roses' was het meteen al raak met Bijvoets kersverse compositie 'Sunrise At 10 PM', met ronduit schitterende dialogen tussen Bijvoet en Landesbergen op vibes. Dit stuk beleefde hier zijn première en iedereen was erop gebrand om er iets moois van te maken. De improvisatie van Landesbergen bijvoorbeeld was van een schoonheid om in te lijsten.

'Autumn Leaves' werd aangekondigd en ik keek er niet reikhalzend naar uit. Mis dus! Bijvoet maakte er iets bijzonders van. Na een impressionistisch, filmisch, haast klassiek piano-intro vol arpeggio's en verstilde passages, waarbij je de bladeren bijna grijpbaar naar beneden zag dwarrelen, werd deze standard ontleed en geherinterpreteerd tot een volstrekt nieuwe creatie. Met interessante ongekende tempowisselingen en een golvende dynamiek.

Deze receptuur was de rode draad van de avond en werd bijvoorbeeld ook in 'St. Thomas' en 'My Romance' succesvol toegepast. Vakmanschap, onderling respect en 'grote oren' gingen hier hand in hand. Dat maakt het verschil tussen een obligate meanstraim music schnabbel en een bovenmaats concert. Een compliment voor het publiek, zij wisten met luisterbereidheid dit optreden op waarde te schatten.

Percussionist/melodist Jeroen de Rijk en bassist/melodist Edwin Corzilius zorgden met subtiele kleuren voor het juiste fond bij elke compositie. Maar ook hun solistische bijdragen waren raak. Zoals Corzilius' solo 'Close Enough For You' en De Rijk's solo-intro op tamboerijn van het 'St. Thomas'-thema. Na Bijvoets uitvoering van 'Do You Know What It Means...', waarbij je een speld kon horen vallen, kwam de ontlading met de percussiefeature van 'A Night In Tunesia', die werd ingeleid met een fraaie melodische intro op conga's, bongo's en allerhande percussiemateriaal.

Na een spontane vocale entr'acte van een lokale zangeres met 'I’ve Got The World On A String' volgde een zeer pakkende uitvoering van Bijvoets original 'Myosotis'. Wat een excellente pianist-componist huist er toch in deze innemende musicus. Zijn composities, spel, interpretaties en creativiteit werkten inspirerend en leidde tot muzikale pareltjes als 'Oh Danny Boy', 'C-Jam Blues' en een originele medleyversie met 'Night And Day' en 'Summertime'. Landesbergen speelde gepassioneerd alsof het een prestigieus Bimhuisconcert betrof! Tenslotte gingen alle remmen los en met de toegift en flagweaver 'Someday My Prince Will Come', inclusief een verassend einde in dubbel tempo, werd dit onverwacht bijzondere concert besloten.

Onderweg naar huis schoof ik een nog te recenseren nieuwe cd Reflections' van Nicolas, Daly en Winter in de cd-speler en hij 'smaakte' goed! Deze avond kon niet meer stuk. Zelfs de striemende regen tegen de voorruit klonk me als muziek in de oren.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 15.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.