Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Enrico Rava - 'The Words And The Days' (ECM, 2007)

Muzikale mijmeringen allerhande, is mogelijk de beste typering van wat we beleven op dit zoveelste Rava-juweeltje. Hij heeft momenteel een kwintet waarmee hij alle kanten op kan. Neem nu Gianluca Petrella (trombone); hij is op deze cd onweerstaanbaar en dat geldt ook voor Andrea Pozza (piano), die zijn plaats moest waar maken nadat Stefano Bollani 'voor zich zelf begon'. Pozza is daarin zeker geslaagd.

En dan de meester zelf. Zijn toon doet denken aan flinterdun Ravennaglas dat schittert in de Toscaanse avondzon. Enrico Rava speelt de kleuren van Toscana. In 'Todamor' schilderen zijn medespelers met fijne penseelvoering subtiele accenten. Bassist Rosaro Bonaccorso's solo in zijn compositie 'Sogni Proibiti' klinkt als een prachtig mozaïek.

Gezonde humor is er in Don Cherry's 'Art Deco', een duet van Rava en Petrella, en 'Traps' van Robert Gatto (drums). Gatto is uitermate op zijn plaats in deze formatie. Wars van grote gebaren speelt hij eerder bescheiden, maar zijn rol enigszins in de luwte is er niet minder om!

Met deze cd heeft Enrico Rava opnieuw een bewijs geleverd van zijn belang als creatief uitvoerend musicus en componist. En steeds weer slaagt hij erin uitstekende muzikanten aan te trekken, die zijn muzikale boodschappen subliem mede vorm geven. Een aanrader.

(Cees van de Ven, 14.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.