Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Anouar Brahem laat Surman en Holland excelleren
zondag 9 december 2007, Theater aan 't IJ, Amsterdam

De Tunesiër Anouar Brahem profileerde zich als één van de eersten met de ud (Arabische luit) als solo-instrument. Dat lijkt voor ons nu gewoon, maar in de Arabische wereld speelde de ud meestal een rol op de achtergrond.

Met Barbaros Erköse (clarinet) en Lassad Hosni (percussie) begon Brahem begin negentiger jaren zijn internationale carrière op het ECM-label. Een kleine tien jaar geleden maakte hij samen met John Surman (sax/basklarinet) en Dave Holland (bas) de plaat 'Thimar'. Hij is nu een ster aan het worden na zijn twee succesvolle albums 'Le Pas Du Chat Noir' en 'Le Voyage De Sahar'. Die laatste cd kreeg vorig jaar de Jazz/World Edison. Op deze cd's speelt hij samen met de Franse accordeonist Jean Louis Matinier en de pianist Francois Couturier. Brahem heeft wel eens gezegd dat hij niet te vaak met dezelfde muzikanten moet optreden, omdat elk concert een nieuwe ontmoeting moet zijn, waar de muziek opnieuw uitgevonden moet worden. Hij treedt daarom op dit moment met deze drie verschillende bezettingen op.

Op 9 december was hij met John Surman en Dave Holland in het Muziekgebouw aan 't IJ. Bekroop me tien jaar geleden het gevoel dat een concert bedoeld was voor een zo nauwkeurig mogelijke weergave van de cd, nu had het concert wel degelijk een toegevoegde waarde. Al na enkele minuten kwam tijdens een solo van Holland opeens een flard 'Ne Me Quitte Pas' langs. Zowel Holland als Surman soleerden uitvoerig, maar bleven daarbij toch binnen het stramien van de muziek van Brahem. De mooie melodische lijnen van de composities van Brahem werden vooral door Surman fraai omspeeld. De transparante manier van spelen van Holland ondersteunde ragfijn, maar in zijn solo's bleef hij niet altijd boeiend. Brahem soleerde en improviseerde het minst. Ondanks dat het zijn concept was, bleek niet hij maar Surman het inspirerende middelpunt. De rietblazer bleef boeien met zijn vondsten en zijn fraaie toonvorming.

Nu de heren samen een veel lossere manier van spelen hebben weten te bereiken, wordt het tijd voor een nieuwe cd. Is 'Live In Amsterdam' misschien een idee? Om alvast naar uit te kijken: Brahem speelt volgend jaar met Couturier en Matinier in: Oosterpoort Groningen (15 mei), Tropentheater Amsterdam (16 mei) en Lantaren Rotterdam (17 mei).

(Hugo de Vries, 23.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.