Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Balanceren tussen klassiek en swing
Calefax Rietkwartet & Tony Overwater Trio, donderdag 29 november 2007, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

De combinatie van jazz en klassiek is niet nieuw. Een kleine eeuw geleden maakten Scott Joplin en George Gershwin er naam mee. Het Calefax Rietkwintet en het Tony Overwater Trio balanceerden afgelopen donderdag tussen deze twee genres in een briljant en opwindend gezamenlijk concert, waarin ze twee suites van Duke Ellington ten gehore brachten. Ze hielden elkaar in een dynamisch evenwicht.

De suites, oorspronkelijk geschreven voor bigband, waren door leden van Calefax bewerkt voor de bezetting van de twee groepen - rietblazers, bas en drums. Door de afwezigheid van koper was het geluid wat omfloerst, minder extatisch. Anderzijds was deze kleine bezetting uitgesproken flexibel en hecht. Drie instrumenten in een laag register (naast de contrabas een fagot en een basklarinet) zorgden voor een aangenaam warme ondertoon.

Opvallend was het verschil in opbouw tussen de twee stukken, 'The River' en 'Far East Suite'. Het eerste deed klassiek aan, ook in de solo's. Uitstapjes naar de jazz waren vooral hoorbaar in de samenklanken en in de manier waarop de spelers hun toon naar spanningsvolle blue notes bogen. Vreemd genoeg maakte de Far East Suite veel meer een conventionele en voorspelbare indruk - thema's die gevolgd werden door een solo, waarbij elke musicus een keer aan bod kwam. De Oriëntaalse thema's klonken in 1966 misschien nieuw en ongewoon, veertig jaar later kunnen ze nauwelijks meer verrassen. Al had ik persoonlijk een voorkeur voor 'The River', het waren juist de verschillen tussen de twee suites die het concert compleet maakten.

Maar wat het optreden ver boven het gemiddelde uittilde, waren de muzikale capaciteiten van de individuele spelers en de hechtheid van het samenspel. Het klassieke kwintet en het jazz-trio smolten samen tot één energiek en virtuoos geheel.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 14.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.