Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Zachtmoedige speelstijl van Ravi Coltrane
zondag 11 november 2007, Bimhuis, Amsterdam

Ravi Coltrane is er de persoon niet naar om zijn vaders stijl te willen navolgen. Zoekend naar zijn eigen signatuur in de modern jazz is hij rustig, maar zeker zijn eigen weg gegaan. Beïnvloed door intensieve samenwerking met saxofonist Steve Coleman heeft hij zich ontwikkeld van sideman tot bandleider. Inmiddels heeft hij in die rol vier albums uitgebracht, waarvan de laatste 'In Flux' (2005).

In zijn band heeft Ravi Coltrane overduidelijk zeer getalenteerde mensen om zich heen verzameld. Sinds enkele jaren werkt hij met deze bezetting, dezelfde van 'In Flux'. Hij is ook een aimabel bandleider. Meerdere keren verliet hij - letterlijk - even de spotlights en liet zijn muzikanten de ruimte om te excelleren in lange solo's. En dat deden ze.

De band ging vliegend van start na Ravi's introductie van het eerste nummer, geïnspireerd door de driewieler van zoon William. Opvallend was vooral de samenwerking tussen pianist Luis Perdomo en bassist Drew Gress, die in hun boeiende performance schitterend met elkaar kleurden en een sterke toon zetten voor de band als geheel.

De band werd ondersteund door de strakke grooves en het bijna scherp te noemen spel van EJ Strickland op de drums. Vooral in de snellere en swingende stukken komen zijn talenten goed tot hun recht. Met veel kracht zette Strickland enkele lange, gespierde solo's neer. Bijna adembenemend, alleen al door de lengte.

Ravi zelf was ook in zijn eigen spel heel comfortabel, maar wellicht wat minder geprononceerd, soms zelfs wat bescheiden. Zijn speelstijl is eerder zachtmoedig dan agressief te noemen. Dat liet hij echter duidelijk varen toen hij de sopraan sax bespeelde.

Als geheel was dit een geslaagde performance, het Bimhuis was happy.

Klik hier Hans Speekenbrinks fotoverslag van dit concert.

(Margretha van den Bergh, 27.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.