Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tyft doet niet aan energiebesparing
maandag 22 oktober 2007, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Het optreden van het trio Tyft bij Jazzpower was er zo een waarvan ik al bij de eerste klanken wist dat het goed zat - en dat dat tot het einde zo zou blijven. En inderdaad, de heren wisten mijn verwachting helemaal waar te maken. Ze speelden met een geweldige creatieve energie. Ze waren een hechte eenheid, zelfs op momenten dat ieder een eigen kant op schoot.

Al deden ze weinig voor elkaar onder, de kracht die de muziek aanjoeg en de koppen na uitstapjes weer bij elkaar bracht lag vooral in handen van drummer Jim Black. Met zijn laptop zette hij baslijnen uit en liet hij zwevende klanken rondwaren, om met een paar onverwachte klappen op zijn trommels de koers richting ruige, dampende rock te dwingen. Gitarist Hilmar Jensson plaatste daar gruizige akkoorden tegenover, die hij afwisselde met glasachtige klankwolken en lange slingers van snelle noten.

Saxofonist Andrew D'Angelo volgde hem daarin op de voet, maar schoot soms plotseling de hoogte in, alsof hij in zijn eentje uitdagingen naar de hemel wilde slingeren. Black riep hem weer tot de orde, versnelde het tempo een aantal keren. Dan sprongen de drie van de jazz halsoverkop in de hogedrukpan van rock op volle snelheid. Sloegen dan om in een stilte die de luisteraars verraste, voor ze losbarstten in een enthousiast applaus. Je kon D'Angelo nog na zien hijgen.

Hier werd niet bespaard op energie - Jensson sloeg alweer de eerste akkoorden aan voor het volgende nummer, Black hield grijnzend zijn stokken in de aanslag, en de blazer blikte als bezeten rond. Zo ging het door tot de laatste noot, en toen was het ook gedaan. Geen toegift. Dit was wat ze te zeggen hadden. Daar hoefde niets meer aan toegevoegd te worden.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 4.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.