Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Twaalf snaren en een stem
Paulien van Schaik & Hein van de Geyn plus Strings, zondag 21 oktober 2007, Porgy en Bess, Terneuzen

Het is inmiddels een traditie geworden in de Terneuzense jazzclub om ieder seizoen een 'artist in residence' uit te nodigen voor een drietal concerten. Bassist Hein van de Geyn valt de eer te beurt om daar dit jaar invulling aan te geven. Overigens komt Van de Geyn op 9 december nog een keer met Bert van den Brink in het kader van de VPRO/Boy Edgar Prijs.

Het eerste concert van het drieluik wordt door Van de Geyn ingevuld met jazzzangeres Paulien van Schaik, altvioliste Yvonne van de Pol en cellist Frans Grapperhaus. Van Schaik is één van de beste Nederlandse vertolkers van de songs uit het American Songbook. Na haar terugkeer uit Amerika, waar ze studeerde aan het Berklee College Of Music, startte een samenwerkingsproject met Hein van de Geyn. Dit resulteerde in twee fraaie cd's. Het gebrachte werk van deze middag beperkt zich overigens niet tot dit oeuvre. De playlist is
hier te vinden (met als aanvulling het openingsnummer 'Winter' en de toegift Summer).

Van Schaik weet je met haar stem te raken en probeert met haar intonatie en gevoel je bij de essentie van het lied te brengen. En dat is de tekst. Bij Kermit de Kikkers lijflied 'It’s Not Easy Bing Green' spreekt dat misschien wat minder tot de verbeelding dan bij de Consuelo Velázquez' afscheidslied 'Bésame Mucho'. En wie wil er niet 'Bésame Mucho' van Paulien van Schaik? Of wat te denken bij de schoonheid van het landschap in 'Moonlight In Vermont': "People who meet in this romantic setting, are so hypnotized by the lovely ev'ning summer breeze, warbling of a meadowlark, moonlight in Vermont...".

Ware pareltjes zijn ook de in het Portugees gezongen liedjes van Tom Jobim: 'Retrato Em Branco E Preto' en 'In Util Paisagem'. De bijdrage van altviool en cello leveren een mooi extra kleurelement, zoals in 'Blame It On My Youth' en als ouverture in 'Goodmorning Heartache'. Dit concert kan weer worden bijgeschreven als één van de juweeltjes in de geschiedenis van Porgy en Bess.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Eddy Westveer, 23.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.