Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Other Dimensions In Music - 'Live At The Sunset' (Marge, 2007)

Voor wie Other Dimensions In Music niet kent: de band bestaat uit Roy Campbell (trompet), Daniel Carter (sax, fluit en trompet), William Parker (bas) en Hamid Drake (drums). Ze brengen free jazz op zijn best: spontane improvisaties vol ritme, empathie, met prachtige solo's en telepatisch samenspel. Deze vier muzikanten spelen al meer dan twintig jaar samen in bands waarvan het aantal niet meer bij te houden is, en het resultaat is er naar.

Drake en Parker spelen alsof ze twee lichamen van dezelfde persoon zijn, en ze bewijzen nogmaals de beste ritmesectie van het moment te zijn, die de ritmische fundering legt voor de toonlandschappen die Campbell en Carter weven, die beiden niet alleen hun ongelooflijke muzikale bagage tentoonspreiden, maar bovendien beschikken over de zeldzame combinatie van diepe emotionaliteit, creativiteit en spiritualiteit.

Er is veel variatie op dit album. Te beginnen bij de instrumenten: Parker speelt ook musette, de rietblazer die we kennen van Dewey Redman bij Old & New Dreams, die hij plots neerlegt om snel arco te gaan spelen, Drake speelt tevens snaredrums en zingt, en ook Carter laat zijn stem horen. De tweede afwisseling komt van de veelheid aan stijlen die in de improvisaties naar boven komen: blues, swing, bop, Afrikaanse en Midden-Oosterse muziek. De derde variatie wordt ingebouwd door het constant wisselen van de intensiteit, gaande van ingetogen en spiritueel tot hardblazend, energetisch spel, dat zelden chaotisch of overdadig is. Die intensiteitswissel is het best te vergelijken met hoge golfruggen op de oceaan die elkaar afwisselen, op-en-neer gaand in trage bewegingen, maar deel uitmakend van hetzelfde geheel.

Maar het is niet enkel politiek of putten uit de muziekgeschiedenis; de essentie van hun muziek is spiritueel: "Multilayered music that is drenched in vision. Blues vision, world music vision, 21st century vision, it's the music called Black Mystery Music that comes from the deepest parts of Africa, Asia and Europe. Sounds that can be found in the furthest reaches of the cosmos.". Zo schrijft William Parker in het boekje, en hij gaat verder: "We never know what will happen from minute to minute in the music, but we are ready to go anywhere it wants to go, without being restricted by style". En dat is precies wat dit dubbelalbum te bieden heeft: uitstekende vrije muziek, zeer natuurlijk evoluerend, ritmisch, vol intensiteit, spiritualiteit en muzikale visie. Kopen!

(Stef Gijssels, 15.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.