Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lady Bloem op de jazztoer
Jazz Impuls Dubbelconcert met Karin Bloemen & The Buzz Bros Band, vrijdag 2 november 2007, De Meenthe, Steenwijk

"Voor mij is het ook een unicum," sprak zangeres Karin Bloemen bij het begin van haar optreden. "Normaal zit de zaal helemaal vol."

Inderdaad, De Meenthe was voor een kwart gevuld voor het Jazz Impuls-dubbelconcert van de Buzz Brothers en Bloemen. De vocaliste was op het laatste moment ingevallen voor Berget Lewis, die wegens persoonlijke omstandigheden verstek moest laten gaan. Maar die Bloemen is toch helemaal geen jazzzangeres, hoor ik jelui reeds krijten. Klopt, maar dat geldt ook voor Lewis, die vooral bekendheid geniet in het gospel- en soulcircuit.

Bloemen is natuurlijk primair een theaterdier dat zingt en acteert en grappig is. Wanneer ze die ervaring loslaat op een typisch jazzrepertoire ('Lover Man', 'Summertime', 'All Of Me'), met woeste persiflages die geen aanwijsbare relatie hebben met de originele versies, knappen niet alleen je veters, maar splijten ook je zolen van het extreme krommen der tenen. Mijn buurvrouw verviel in een uitputtende slappe lach. Als dat humor is, treed ik in bij de Abdij van Chimay. Gelukkig bleek Lady Bloem, gezegend met een relatief 'kleine' stem, niet slechts bedreven in dit soort waanzinaria's. 'God Bless The Child' kwam vrijdagavond nog het meest in de buurt van een integer vertolkte jazzballad.

De Buzz Brothers, die de eerste helft van het concert vulden, zijn een jazzrock-kwartet met de nadruk op rock. Dat houdt in dat de leider, gitarist Marnix Busstra, de elektrische Miles Davis als ijkpunt heeft gekozen en overwegend legato speelt. Meer specifiek: new age muziek with a bite, zou je kunnen zeggen. Dansende walvissen, Ierse bouzouki's, dat soort handel. Opmerkelijk is dat Chris Strik uitsluitend met brushes speelt. Hij doet dat voorbeeldig, heeft een opvallend groot aandeel in de structurering van de liedjes en is nergens overheersend.

"Ga lekker een borrel nemen," suste Karin Bloemen na het laatste nummer. "Ik ga oefenen."

(Eddy Determeyer, 30.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.