Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Dimami - 'Nearby Distances' (EWM, 2007)
Opname: 2006

Dimami slaat met deze cd de spijker op de kop en levert hier een spraakmakende productie. Miguel Boelens (altsax), Dion Nijland, (bas), Makki van Engelen (drums) krijgen ondersteuning van gastspelers Mete Erker (tenorsax en basklarinet) en Anton Goudsmit (gitaar).

De opnamen werden gemaakt voor de VPRO-radio op 18 januari 2006 in het Bimhuis. 'Nearby Distances' overtreft de verwachtingen. Geen enkel saai moment te bekennen hier. Wel talloze staaltjes van intelligente en overtuigende improvisatiekunst.

Hoewel er veelal vrij en ongebreideld op los wordt geïmproviseerd, is nergens sprake van egotripperij en wordt het harmonische groepsgeluid gerespecteerd. Afwisseling is er voldoende. Sterke melodische stukken worden afgewisseld met catchy nummers. Goudsmit toont zijn zachtaardige en ingetogen kant in 'View From Above'; met mooi sfeervol akkoordenspel onderbouwt hij samen met Nijland het serene spel van de saxofonisten Boelens en Erker, een ideaal saxofoonkoppel waar je met veel plezier naar luistert. Boelens sprankelende spel en fraaie toon is klasse.

Goudsmit laat zich in 'All Black' heerlijk gaan, zoals we dat van hem kennen: weird, bevlogen, energiek en indringend. In 'Wijs' horen we Mete Erker met zijn malse en smeuïge geluid. Ook Nijlands solo mag er wezen. Alle stukken zijn groovy, hebben een stuwende puls en zijn melodisch van opzet. 'Balkanibalisme' is in aanvang een invitatie tot dansen, maar niet voor lang, want de compositie (deels gearrangeerd) ontwikkelt zich via improvisaties op riffs van de saxen en contra-riffs van bas en drums tot een showstopper van het zuiverste soort.

Als deze formatie bij elkaar blijft, kunnen we nog veel moois tegemoet zien. Dimami is weer zo'n klinkend voorbeeld van wat Nederland aan boeiende formaties bijeen kan brengen. En terwijl je nog aan het nagenieten bent en denkt dat de cd is afgelopen, is daar plotseling nog een hidden track met Miguel Boelens en Makki van Engelen, die deze uitstekende cd wonderschoon volspelen.

(Cees van de Ven, 10.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.