Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Geslaagde SuperJazzJam in Amsterdamse bieb
Trio Van Beeck–Engels–Van Kreeveld, zaterdag 3 november 2007, Centrale Bibliotheek, Amsterdam

In het kader van de Amsterdamse Museumnacht (Museumn8) vond voor het eerst in de spiksplinternieuwe Centrale Bibliotheek aan de Oosterdokskade de SuperJazzJam plaats, in het kader van de serie 'Jazz in de Bieb'.

Het is niet verwonderlijk dat Amsterdams bekendste contrabassist René van Beeck niet lang geleden de Feel Good Jazz Award heeft mogen ontvangen voor zijn consequente tomeloze inzet om de jazzmuziek te promoten in Groot-Amsterdam. Zo had Van Beeck ook voor deze bijzondere gelegenheid een aansprekende ritmesectie weten samen te stellen met pianist/componist Rob van Kreeveld en good ol' John Engels achter de glimmende bekkens.

In deze twee uur lang durende SuperJazzJam werden een tiental vocalisten en musici uitgenodigd om mee te doen op 14 verschillende stukken. Gelukkig verliep tijdens deze jamsessie, door het ontbreken van voorbereiding, alles heerlijk ongedwongen.

Als bijzonder goed excellerende rode draad door alle optredens heen trad één van de Harper Brothers op: Philip Harper, die met zijn karakteristieke aan Clifford Brown gelieerde speelstijl regelmatig succes oogstte. Diverse keren voegde altsaxofonist Thijs van Otterloo zich aan zijn zijde met veel jeugdig enthousiasme.

Het programma werd opvallend gevarieerd samengesteld. Zo bleek het ook mogelijk dat Van Kreeveld zijn 'Meisjes Van 13' geheel solo kon spelen (één van de vele nummers die hij voor Paul van Vliet heeft geschreven). Het leek net of hij deze compositie helemaal ging ontleden, om hem daarna weer prachtig in elkaar te steken.

Vocalist Dennis Kivit bleek een echte crooner en had met zijn aansprekende, zelfbewust neergezette swingende songs veel succes. De Amerikaan Ken Ard, gekleed in zwart kostuum en met bolhoed, stal enkele keren de show met een flitsend vocaal en vooral dansend optreden. Maar ook entertainer en pianist Maurits Fondse, tenorsaxofonist Emile Wienholts en de pianisten Christian Doepke en Rembrandt Frerichs mochten op veel enthousiaste respons uit de zaal rekenen, evenals de zangeressen Anne Chris en Esmée Bor Stotijn.

Opnieuw dus een zeer geslaagd initiatief van Van Beeck die, samen met zijn muzikale vrienden Van Kreeveld en Engels, overduidelijk genoot van het verloop van deze SuperJazzJam. Want super, dat was het!

(Rolf Polak, 24.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.