Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Gato Libre - 'Nomad' (Nomansland Records, 2007)

De echtgenoten Natsuki Tamura (trompet) en Satoko Fujii (normaal piano, maar hier enkel op accordeon), hebben iets met katten (niet enkel bij Gato Libre, maar ook op enkele van hun andere cd's staan katten op het hoesje). Daarnaast zijn beiden muzikale duizendpoten. En hun Gato Libre-band kan niet verder verwijderd liggen van hun orkestrale of avant-gardistische werk. (Ik nodig iedereen met open oren en een sterk hart uit om eens te luisteren naar 'Hada Hada' van Tamura, de meest onwaarschijnlijk harde electronic industrial free jazz, een genre dat enkel op dat album voorkomt.)

'Nomad' situeert zich aan het andere uiterste van het spectrum: toegankelijke, op Europese muziek gebaseerde jazz, met Franse musette, Weense walsjes, Schotse dansjes, wat klezmer, een beetje flamenco, en dat alles vol melancholie en sympathie. De titel 'Nomad' houdt in dat op elk nummer een andere Europese stad wordt aangedaan, en een lokaal muziekje wordt dan keurig ingepakt met een strik eromheen, om teruggezonden te worden naar het vaderland.

De andere twee Europeanen van dienst zijn Kazuhiko Tsumura op akoestische gitaar en Norikatsu Koreyasu op bas. Dit is lichte, frisse, aanstekelijke kamermuziek, en de combinatie van de vier instrumenten, samen met de meersterlijke beheersing ervan door het kwartet, maakt dit een cd die ver uitsteekt boven de middelmaat van gelijkaardige projecten.

(Stef Gijssels, 30.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.