Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Frisse jazz op het snijvlak van post-hardbop en free jazz
Rudresh Mahanthappa 'Codebook', donderdag 25 oktober 2007, Bimhuis, Amsterdam

Sinds 1996 spelen altsaxofonist Rudresh Mahanthappa en pianist Vijay Iyer al samen. Die samenwerking heeft inmiddels enkele indrukwekkende cd's opgeleverd: 'Raw Materials', een duo-album, 'Reimagining', 'Panoptic Modes' en 'Mother Tongue'. Beiden leiden een eigen kwartet waarin zij gezamenlijk deel van uitmaken. Zo speelde Iyers kwartet deze zomer op het VPRO-festival Jazz op het Dak, waar het een grote indruk achterliet, en nu - enkele maanden later - in het Bimhuis werd er onder de naam van Mahanthappa geconcerteerd.

Ook thans werd er formidabel gemusiceerd. Beide muzikanten zijn een meester op hun respectievelijke instrumenten. Qua techniek kennen ze geen onvolkomenheden. Mahanthappa heeft een prachtig, warm en vol geluid op de altsax en blaast ingenieuze, mathematische, vingervlugge lijnen. Pianist Iyer is eveneens een solist van importantie. Zijn speelwijze doet erg denken aan die van McCoy Tyner in het befaamde John Coltrane Quartet; de klaterende en dwingende loopjes en de pulserende linkerhand.

Deze avond werden vooral composities van Mahanthappa van zijn recent verschenen cd 'Codebook' gespeeld. De stukken zijn complex, met virtuoze, rekenkundig opgebouwde, melodische lijnen, terwijl de ritmische patronen veelvuldig wisselen en onderling verschuiven. Het resulteerde in frisse, aparte en interessante muziekminiaturen, waarbij de grens tussen harmonieuze structuren en free jazz in de solo's wordt afgetast.

De stevige, eigenzinnig swingende, van tempo wisselende en veelal als duo solerende ritmesectie imponeerde. Fascinerend was het samen- en solospel van bassist François Moutin (bekend van Martial Solals trio) en drummer Dan Weiss (hij speelde met David Binney, Dave Liebman, Miquel Zenon, Uri Caine en Ravi Coltrane). Terecht dat deze ritmetandem de ruimte toegemeten kreeg om afzonderlijk en gezamenlijk te soleren.

Naast de voortreffelijke kwartetstukken werden door Mahanthappa en Iyer nog twee duostukken vertolkt, materiaal van de cd 'Raw Materials'. Twee relatief ingetogen nummers, waarbij men als luisteraar, na de dynamische kwartetstukken, even op adem kon komen, om te constateren dat in deze summiere duobezetting transparant, uiterst muzikaal en adembenemend werd gemusiceerd.

Klik
hier voor Govert Driessens fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 11.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.