Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Een dubbelprogramma vol contrasten
aRTET & Underkarl, dinsdag 4 december 2007, Vooruit, Gent

Op concerten probeer ik meestal op tijd te zijn – vooral wanneer ik foto's wil/mag maken. Het is nu eenmaal makkelijker om frontstage foto's te nemen dan van achterin de zaal, hoe sterk die telelens ook mag zijn. Om tien voor acht – het concert was aangekondigd voor acht uur – zaten er drie mensen in de zaal. Echte reden voor paniek was er evenwel niet, want niettegenstaande de sterke concurrentie van Daan een paar verdiepingen lager, kwam er alsnog verrassend veel – én jong – volk in de rookvrije Balzaal opdagen.

Eerst aan de beurt was aRTET, de winnaar van het Jong Jazz Talent concours 2006, dat dit jaar het Blue Note Records Festival mocht openen. Die opening liep echter een aantal technische mankementen op, zodat de groep – die zoals het orkest van de Titanic dapper bleef doorspelen – uiteindelijk verplicht was haar optreden te staken. Een goede week later hebben ze een kleine revanche gekregen als afsluiter van het 2007 Concours, maar dat was maar een vroeg voorspel op de tournee die ze nu met de JazzLab Series afleggen.

aRTET komt van ver. Ik had de groepsleden al in een aantal verschillende groepjes aan het werk gezien, en toen ik ze in 2006 Jong Jazz zag winnen, was ik niet meteen overtuigd. In juli dit jaar was ik echter behoorlijk onder de indruk van hun dapperheid, en tussen de ploffen van de gesprongen zekeringen door, leek ook hun muziek danig geëvolueerd. Met het concert gisteren hebben ze bewezen dat de juryleden destijds gelijk hadden, al is er nog wel wat meer werk aan de winkel.

Wat er alvast stond was een enthousiaste groep, die de ganse avond eigen composities speelde met guitaarmuziek die qua stijl misschien nog het meest aan Pat Metheny schatplichtig is. Gitarist François Delporte hield de touwtjes in handen, al liet Tom Callens op tenorsax niet zomaar over zich heen stappen in het trek- en duwspel. De groep liet de leden in uitgebreide solo's aan bod komen, en daaruit onthouden wij graag de bombastische drumsolo van Lionel Beuvens. Tijdens 'Rope' – een mooie hommage aan Hitchcock – trachtte Beuvens met merkbare overgave zijn drumstel een verdiepje lager te slaan.

aRTET kon mij zeker boeien, en eigenlijk had ik beter de demo-cd meegebracht, die na het concert te koop werd aangeboden. Het gaat in elk geval de goede weg op met de groep.

En dan was er pauze. En dan was er Underkarl. En hoewel de Duitse invasie zeer tam begon, met een ontgoochelend brave, bijna slechte, versie van de basisaria van Bachs Goldberg Variaties, werd bij het tweede nummer meteen duidelijk welk een aangename verrassing de rest van de avond inhield.

Hernoemd naar Goldberg Mutaties (Mutationen der Goldberg Variationen) speelden ze een selectie van geherinterpreteerde nummers. 'Nummers' staat hier op overdrachtelijk wijze, want ze speelden achtereenvolgens 12 & 17, 20 & 13 (jingle mutation), 5 & 3, 14 (jingle mutation), 15 (rock), 22, 1, 6, en als bisnummer 26. De Goldberg Variaties zitten er de ene keer al herkenbaarder in verwerkt dan de andere. Nummer 1 begon bijvoorbeeld heel gebruikelijk (en beter gespeeld dan de aria), tot de drummer de melodie verstoorde met wat hij schijnbaar willekeurig te pakken kon krijgen, van papierproppen tot kettingen toe.

Underkarl begon saai-Duits, maar dat verdraaide zich al gauw in zelfrelativering en amusement. De muzikanten staken de draak met elkaar en zichzelf (eigenaardig genoeg niet met het publiek – maar dat maakt het des te sterker), wat hilarische momenten opleverde, bijvoorbeeld toen de drummer een drumstick verloor, de trombonist zijn instrument vlak voor de neus van de saxofonist uitschoof, en diezelfde saxofonist zich tijdens het aanblazen verslikte. Niet alles gebeurde overigens met opzet. Het eerder statische Vlaamse publiek zat er in het begin een beetje onwennig bij, maar werd gaandeweg steeds enthousiaster.

Het contrast tussen aRTET en Underkarl was redelijk groot. Niet alleen troonde de ervaring van Underkarl huizenhoog boven die van de eerste groep uit, maar beide groepen speelden ook in een totaal verschillende stijl. Wij hebben van beide concerten zeer genoten, maar denken dat aRTET mogelijk beter wordt gesmaakt in een double bill met een andere groep. Voor de rest van de tournee is dat overigens het geval, dan hoort u – bij sommige concerten – de groep N'Jawazz aan het werk.

aRTET: François Delporte (gitaar), Tom Callens (tenorsaxofoon), Ben Ramos (contrabas) & Lionel Beuvens (drums).
Underkarl: Nils Wogram (trombone), Lömsch Lehmann (tenorsax, klarinet), Frank Wingold (gitaar), Sebastian 'Subsonix' Gramss (bas) & Dirk P. Kölsch (drums).

(Bruno Bollaert, 28.12.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.