Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Concert des overvloeds
Mose Allison Trio, woensdag 24 oktober 2007, Bimhuis, Amsterdam

Zijn roem snelde de nu 80-jarige, bij leven al legendarische, jazzvocalist én pianist Mose Allison vooruit. Het Bimhuis bleek dan ook dubbel uitverkocht, want er werden bijna net zoveel staan- als zitplaatsen in gebruik genomen.

De programmabrochure betitelt Mose Allison als de William Faulkner van de jazz. Net als Faulkner heeft hij velen beïnvloed. Zelfs diverse popmusici. Allison is autodidakt. Zijn spel en timing is in de praktijk gegroeid.

De toehoorders konden zich schrap zetten. Met veelal snelle en vloeiende akkoordenreeksen, hamerend en repeterend gespeeld, vulde het trio (bassist Roy Babbington en drummer William Goodwin) de concertzaal met soepel spel, gecombineerd met aanstekelijk gezongen en puntig vormgegeven teksten.

Bassist Babbington klonk bijzonder helder. Zonder franje en lekker swingend, rechttoe rechtaan spelend wist hij de show te stelen. Drummer Goodwin liet het aandachtige publiek er soms min of meer intuinen, door eerst subtiel met brushes te starten om daarna onverwachts over te gaan in druk ondersteunend spel met zijn drumstokken.

Het repertoire bevatte een aantal swingend en bluesy vertolkte songs, die soepel werden gezongen en gespeeld. Verrassend was het na verloop van tijd echter niet meer.

Wel is het wonderbaarlijk te kunnen constateren dat sinds bijvoorbeeld het verschijnen van zijn album 'Creek Bank' uit 1958, nu bijna vijftig jaren later, Mose Allison nog steeds dezelfde soepel spelende pianist en behendige vocalist is gebleven. In de loop der jaren is daar gelukkig niet veel aan veranderd.

(Rolf Polak, 10.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.