Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Brown vs Brown serveert stevige kost!
Brown vs Brown met Wolter Wierbos, maandag 15 oktober 2007 , Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Dirk Bruinsma (altsax), Jeroen Kimman (gitaar), Viljam Nybacka (basgitaar), Gerri Jäger (drums) en Wolter Wierbos (trombone).

Venijnig sax- en gloedvol gitaarspel versus een ronkende bas en retestrak drumwerk, dat is Brown versus Brown in een notedop. Een formatie die ook de jonge pop/jazzliefhebbers zal aanspreken. In 'For Dave' bijvoorbeeld etaleerde bassist Viljam Nybacka een forse basis. Bij tijd en wijlen was zijn geluid in je buik voelbaar. Als het podium hoger zou zijn geweest en het publiek iets jonger, was hier vast en zeker gestagedived! In 'Clock Of The Years' gebruikte Wierbos zijn stem simultaan met het aanblazen van zijn trombone en dat gaf een interessante meerstemmigheid.

Kimmans 'Piazza Mazzini' was een stuk vol staccato frases. Puntig en repetitief van vorm met markante tempowisselingen. 'Bronson’s Gardening', gespeeld door het basiskwartet, was een compositie met goed unisono spel van sax en gitaar op een ritmische unisono onderbouw van Jäger en Nybacka.

Je vervelen is er niet bij Brown vs Brown, daarvoor gebeurd er teveel op allerlei gebied; ritmisch, harmonisch en qua improvisaties. Het is een pittig gekruide formatie en met Wierbos, de 'Bennink' van de trombonisten, erbij slaat dan zeker de vlam in de pan! In 'Hilly Rock' liet Jeroen Kimman zijn gitaar janken als een hond met gevoel voor ritmiek. Heftig was het, ook qua volume, en soms snakte je naar adem of hoopte tevergeefs op enig pianissimo. Want ook al zag drummer Gerri Jäger uit Oostenrijk met zijn matrozenshirt eruit als een brave Wiener Sängerknab, hij geselde zijn trommels en bekkens met bijzonder harde hand. Wat zou een intimistische ballad toch als een verkwikkend intermezzo en constructief contrast zijn ervaren.

Dirk Bruinsma schreef 'Point The Hose Up There'. Een hoekig stuk vol voetangels en klemmen. Kimman maakte hier wederom creatief gebruik van zijn ten dienste staande klankkastjes en andere zaken die er toe deden. Complexe riffs vol dissonanten hoorden we in dit stuk. Brown vs Brown kent niet een formule van lange improvisaties voor elk lid, maar legt de nadruk op het collectief en dat pakte heel goed uit vanavond. Het talrijke publiek was dan ook enthousiast en 'Illusive Glance' werd de toegift. Een showcase voor Wolter Wierbos.

Een man van middelbare leeftijd die tijdens het concert een geheel eigen en energieke choreografie op de muziek danste, zette ook nog één keer aan. Even later verliet hij doodvermoeid, maar voldaan café Wilhelmina.

Klik hier voor een fotoverslag

(Cees van de Ven, 12.11.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.