Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Tomchess & The Lovedogs - 'In The Beautiful Future' (Foot Jumbo Records, 2007)

World jazz is zoals vele fusion vaak een arrogante poging om verschillende stijlen zonder raakvlak met elkaar te verbinden. Niet zo op deze cd van Tomchess & The Lovedogs, die pas uitgebracht is en die een mix brengt van Arabische muziek, jazz (en ambient).

Tom Chess zelf speelt ney, oud, blaasinstrumenten, gitaar en djembé. Hij heeft zijn kennis van deze instrumenten verrijkt door opleidingen in Afrika en Azië. Op deze dubbelaar wordt hij begeleid door Shane Shanahan en Ravi Padmanabha op percussie, Nathan Peck op bas en Alicia Rau op trompet, allen doorgewinterde muzikanten met een zeer brede opleiding en ervaring in jazz en wereldmuziek.

Het leuke van deze cd is dat de eerste invalshoek de wereldmuziek is, letterlijk, want Chess brengt verschillende nummers eerst solo op oud of ney, en het daaropvolgende nummer brengt eigenlijk hetzelfde thema met de volledige band. Bovendien zijn de muzikanten goed, dat merk je in de lange improvisaties, en dat onderscheidt deze groep van zovele halfslachtige pogingen van andere bands in hetzelfde genre.

De algemene kleur blijft echter sterk wereldmuziek. Ook de straatgeluiden of stemmen, die af en toe als achtergrond in de mix worden gegooid, werken functioneel. Dit is pretentieloze, respectvolle, leuke wereldjazz, verfrissend en licht verteerbaar als een lekker voorgerecht.

Meer horen?
 • Uitgebreide fragmenten van deze cd zijn hier te beluisteren.

  (Stef Gijssels, 29.10.07) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.