Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Roberta Gambarini excelleert alsnog in haar favoriete jazzclub
zaterdag 6 oktober 2007, Porgy en Bess, Terneuzen

Het concert van Roberta Gambarini mag eigenlijk gezien worden als een verlaat verjaardagsfeestje. In april van dit jaar vierde de Terneuzense jazzclub Porgy en Bess haar 50-jarig bestaan, maar toen stond de volle agenda van Gambarini het helaas niet toe om naar haar "favoriete en de leukste jazzclub van de wereld" te komen. Daarom is ze op deze zaterdag voor een eenmalig optreden naar Nederland afgereisd.

En dat ze er zin in had was wel duidelijk. In een heerlijke rookvrije jazzclub zong de in New York woonachtige Italiaanse drie uren vol met onder meer jazzklassiekers van Porter, Strayhorn, Brubeck, Ellington en Holiday. Voor het optreden had ze drie topmuzikanten meegenomen om haar muzikaal te begeleiden. Op bas de in Athene geboren linkshandige Giorgios Antoniou (tijdens het vorige concert van Gambarini in Porgy en Bess stond hier nog de legendarische Jimmy Woode). Achter het drumstel de ervaren Doug Sides, die ook eerder in Terneuzen te gast was. En als routineuze begeleider achter de piano was Kirk Lightsey meegekomen. Deze pianist, die zich kennelijk erg op zijn gemak voelde, zowel op het podium als daarbuiten, vroeg overigens met zijn soms clowneske gedrag wel zeer nadrukkelijk de aandacht van het publiek.

Maar Roberta Gambarini liet zich daardoor gelukkig niet van de wijs brengen. Ze bracht een uitgebreide greep uit een breed scala van jazzstandards. Zoals Hammersteins 'Nobody Else But Me', het door Coleman Hawkins populair gemaakte 'Body And Soul' en 'On The Sunny Side Of The Street', waarbij naast Gillespies trompet ook Rollins' saxpartij vocaal werd ingekleurd. Bij Strayhorns 'Just Squeeze Me' werd zelfs Lightsey verleid tot een scatpartij. Ronduit indrukwekkend was een uitvoering van Harry Warrens 'This Is Always', waarbij Antoniou excelleerde als enige begeleider. Door een prachtig in het Italiaans uitgevoerde compositie van Bruno Martino verloochende de in Turijn geboren zangeres haar afkomst niet. Ze bevestigde vanavond weer eens de keuze van The Jazz Journalists Association, die haar uitriep tot '2007’s Female Vocalist Of The Year'.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Eddy Westveer, 24.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.