Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Krachtpatsersjazz zonder warmte
Ab Baars Trio & Ken Vandermark, maandag 1 oktober 2007, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Als je op zoek bent naar warmte en lyriek in de jazz dan ben je bij het Ab Baars Trio niet aan het goede adres, en blijkbaar al helemaal niet als tenorsaxofonist Baars het podium deelt met Ken Vandermark, een collega-blazer uit de tegendraadse Chicago-scene. Ik kan niet zeggen dat ik erg gecharmeerd was van hun spel, afgelopen maandag bij Jazzpower in Wilhelmina. De muziek bleek vooral gebaseerd op kracht. Veel noten, liefst op hoog volume en hoge snelheid - dat was het devies in de meeste stukken. In het tweede nummer leverde dat een duet op waar de vonken vanaf vlogen. Baars en Vandermark wervelden om elkaar heen als twee dol geworden acrobaten.

Vaak echter klonk het spel van het viertal stroef. Het leek of ze hadden afgesproken dat het wel snel moest gaan, maar niet mocht swingen. Hoewel de solo's, ook van bassist Wilbert de Joode en drummer Martin van Duijnhoven, technisch indrukwekkend en vol contrasten waren, klonk de muziek eerder bedacht dan gloedvol. Er waren ook momenten waarop de musici gas terugnamen en lange langzame noten speelden.

Het ging hen niet gemakkelijk af. Je kreeg de indruk dat ze zich maar met moeite konden inhouden, alsof het tegen hun natuur in ging. Deze passages brachten reliëf in het concert, maar nauwelijks nuancering. Behalve toen Baars zijn shakuhachi, een Japanse bamboefluit, tevoorschijn haalde. Het is een instrument waar je de wind doorheen kunt horen ruisen. Vandermark zette daar een zijdezachte klarinetsolo tegenover. Het had de warmte van een nevelige herfstnacht, maar het liet eindelijk een ander geluid horen dan het rollen van spierballen waar deze muzikale krachtpatsers de avond grotendeels mee gevuld hadden.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Deze recensie verscheen eerder in het Eindhovens Dagblad.

(René van Peer, 16.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.