Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Imponerend concert van supertrio
Bennie Wallace Trio, donderdag 27 september 2007, SJU Jazzpodium, Utrecht

Bennie Wallace, die zowel albums met reminiscenties aan oude meesters als Coleman Hawkins en oude jazzstandards maakt als moderne, hippe trio-albums met bassisten Eddie Gomez en Dave Holland en drummers Eddie Moore en Elvin Jones, schuwt inderdaad niet de old style te mixen met heftige 'Trane-nische' exploraties. Hij kan dat ook zeer goed, want zijn technisch kunnen is welhaast grenzeloos. Hij mengt de oude rapsodische speelwijze van Hawkins met de grote virtuoze sprongen waaruit Eric Dolphy's meesterschap bleek - inclusief flageoletto.

Op het SJU Jazzpodium kon dat allemaal beluisterd worden. In de compacte trioformatie (tenorsax, bas en drums) werden van alle kanten de muzikale grenzen opgezocht, zowel vanuit de traditie als de freejazz, en met veel muzikaal machts- en technisch vertoon ten gehore gebracht. Zowel in de oude standards 'South Of The Border' en 'Smoke Gets In Your Eyes' als in de geavanceerde meest snelle bebopachtige nummers wist het trio dat repertoire verfrissend en hedendaags te vertolken.

En niet alleen Wallace wist te imponeren, ook bassist Danton Boller en de ontzettend relaxed en swingend drummende Alvin Queen. Dit trio doet beslist niet onder voor het in de zomer op het North Sea Jazz Festival excellerende Joshua Redman Trio. Hoe minimaal en basic zo'n triobezetting ook is, Queen, Boller en Wallace produceerden naast voortreffelijk solowerk een uiterst volle en compacte triosound, waarin de ritmesectie verbluffend aanvullend samenspeelde.

Bennie Wallace behoort al enige tijd tot de betere moderne mainstream-tenoristen. Dus in de rij van – om er een paar te noemen – Joshua Redman, James Carter, Joe Lovano en Chris Potter.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 14.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.