Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
François Corneloup - 'U.L.M.' (Circum Girum, 2007)
Opname: december 2006

Baritonsaxofonist François Corneloup, gitarist Marc Ducret en drummer Martin France brengen 'U.L.M.', wat staat voor Ultra Léger Musical, naar analogie met de Ultra Léger Motorisé, de gemotoriseerde lichte vliegtuigen. De definitie zegt al iets van het soort muziek dat ze brengen: vliegend, licht en wendbaar, maar tegelijk met een sterke aandrijving - ze laten zich niet zomaar meeslepen door de wind.

Het trio werkt rond vooraf duidelijke compositorische afspraken en structuur, met invloeden uit free jazz, avant-garde en prog rock. En de muziek past perfect bij het kunnen van de muzikanten. Ducret, die we kennen van zijn solowerk, maar ook van zijn jarenlang samenspel met Tim Berne, heeft een zeer herkenbare harde rockaanslag in zijn gitaarspel en ook in de klank van zijn instrument, al beheerst hij jazz tot in de topjes van zijn vingers, maar ook dat zal hem worst wezen; de kunst is wat je uit het instrument haalt, ongeacht het genre. Corneloup heeft een zeer warme, emotionele toon in zijn spel, variërend van lyrisch tot krachtig spel. In die zin bezorgt het drumwerk van France de perfecte aanvulling; hij kan zeer lichte accenten geven, maar ook hard tekeer gaan.

En dat is het leuke aan deze band: een voor de luisteraar verrassende tocht, zonder herhalingen van thema's en zonder herkenbare structuur (al is die er toch). De melodieën zijn abstract mooi, met soms abrupte en grote toonverschillen, maar het is allemaal coherent en boeiend. Corneloup is een prachtig solist die door de warmte van zijn toon de valkuil van de afstandelijke avant-garde vermijdt. Een mooie vlucht, wars van elk cliché, rijk aan ideeën en toch gevoelig, en één om vele malen te nemen, wat nodig is om ze volledig te kunnen smaken.

Meer horen?
 • Klik hier om twee tracks van dit album te beluisteren.

  (Stef Gijssels, 22.10.07) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.