Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sjoerd Dijkhuizen Kwartet klinkt sfeervol en geïnspireerd
zaterdag 15 september 2007, Waalse Kerk, Zwolle

Wat een geweldig idee: dat prachtige, vijftiende-eeuwse Waalse Kerkje in Zwolle als jazzpodium. Het leek de voorzitter van de kerkenraad wel wat; in een prachtige akoestiek mooie muziek en tegelijkertijd geld inzamelen voor de restauratie van het loslatende stucwerk.

Helaas, slechts vijfentwintig belangstellenden keken bij binnenkomst hun ogen uit. De fraaie borden met de tekst 'Cantigues' (gezangen) bleken leeg, maar ze konden zich laven aan het fraai gekalligrafeerde 'Onze Vader' en andere troostende bijbelteksten in het Frans, links en rechts van de preekstoel. Onder deze groot overhuifde kansel een stoeltje, een versterkertje, een geluidsbox, een gemarmerd grijs drumstel en een weerloos liggende basviool.

Bovengenoemde voorzitter, de heer Van Schaik, bleek slechts even teleurgesteld in de geringe opkomst, wees nog wel even naar de loszittende kalk en stelde het desondanks opgewekte publiek ten minste vier concerten van hoog niveau in het vooruitzicht.

De thuisblijvers bleken stakkers, want Sjoerd Dijhuizen (sax) en z'n kompaan Martijn van Iterson (gitaar), maakten er, begeleid door bassist Jan Voogd en drummer Joost van Schaik, een feest van. En hoewel het eerste nummer 'Best Things In Life' een ironisch commentaar leek op het kleine publiek, was er al spoedig sprake van een buitengewoon geïnspireerd optreden, want de waanzinnig goede akoestiek deed elke toon juichen.

Toen gitarist Van Iterson volkomen onverwacht het middeleeuwse bouwwerk verliet, juist na de aankondiging van de prachtige ballade 'Old Folk', bracht dat een schok onder de liefhebbers, maar het aansluitende puur akoestische optreden van het resterende trio betoverde toch. Godlof bleek er geen bon onder de ruitenwissers van de buiten geparkeerde limousine van deze geniale gitarist te zitten en werd het concertje naar een nóg hoger niveau gebracht.

Bassist Jan Voogd begon er werkelijk zin in te krijgen; hij stuwde en soleerde dwingend en muzikaal in onverwachte bossanova's. Drummer Joost van Schaik wist het nu jubelende trio - ondanks het loszittende kalkwerk - uiterst verfijnd, maar adequaat in goede banen te leiden.

Na een buitengewoon langdurig applaus besloot dit prachtige kwartet tot een toegift met handig verstopte 'Take The "A" Train'-thema's in een uitgebreide improvisatie. Dankbaar dat dankzij het verfijnde spel van Van Schaik alle loszittende kalk bleef hangen, herhaalde de voorzitter z'n belofte: er komen toch nog (drie!) concerten in dit juweel. Het getuigt van allure dat die twee verlengde collectezakken achter Van Iterson na afloop niet gebruikt werden. Dit kleine, dankbare publiek was immers volkomen bereid méér te geven.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Willem Hofman, 6.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.