Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
David Torn - 'Prezens' (ECM, 2007)
Opname: maart 2005

'Prezens' van David Torn is andere koek. Hier word je meegetroond door een luisterervaring zoals je er nog niet veel zal hebben gehad; dit is jazz die ingespeeld is, dan in stukken gesneden en opnieuw gemonteerd in de studio, minutieus, met enorm veel aandacht voor detail. Teveel zelfs voor een eerste beluistering. Elk nummer brengt om de haverklap nieuwe insteken, nieuwe ritmes en melodische structuren, alsof je zelf rond een standbeeld wandelt; het is hetzelfde beeld, alleen bekijk je het telkens vanuit een ander perspectief.

En soms gaat het hard. David Torn is een prima gitarist, maar het gaat het hem niet echt om de instrumenten, vaak is het ook moeilijk de gitaar van Craig Taborns orgel te onderscheiden. De andere muzikanten behoren ook tot de top : Tim Berne op sax, Tom Rainey op drums. Het begint traag en rustig, met gitaargetokkel en een bluesy orgeltje van Taborn, het cimbaalgekletter van Rainey en de ijle sax van Berne zijn wel de voorbode van een aanstormende dreiging, die dan met massaal rockgebonk uit de zwaar vervormde gitaar van Torn spat. Effectbejag is hier aan de orde van de dag, en akkoord, het procedé is al vele malen gebruikt, maar het werkt nog, of toch bij Torn.

In het tweede nummer is er wat tekstsampling op een repetitief marsritme. Esthetisch is 'Structural Functions Of Prezens' het mooiste van het album, vooral dan door het heerlijke saxspel van Berne, die we kennen van zijn ellenlange improvisaties, maar hier biedt hij een zelden gehoorde ingetogenheid, en dat blijft zo ondanks de sterk wisselende achtergrondmuziek, met onder andere een Rainey die een verbluffend stukje powerplay ten beste geeft.

Ook 'Bulbs' staat vol van effecten, van rustige opbouw, dan wegvallen van de instrumenten, dan even wat solo gitaargetokkel, dat werkelijk ontploft in een door waanzinnige feedback aangedreven gitaargejank zoals ik het sinds Hendrix niet meer heb gehoord. Effect? You bet! Hier zitten veel kunstgrepen in de muziek, veel chaos, veel elektronica, veel, heel veel pretentie, maar Torn biedt hier een muzikale tocht aan zoals je er dit jaar niet veel zal meemaken. Vergeet je muzikale heilige huisjes: ogen dicht en laat je meevoeren.

(Stef Gijssels, 14.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.