Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Carl Nardozza Quintet opent nieuw seizoen Jazz at the Crow
vrijdag 14 september 2007, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Het kwintet speelde twee sets van achtien karaat! Nardozza schreef het grootste deel van de pakkende composities. De formatie klonk fris, verrassend, dynamisch en bood prima solowerk. Er werd waarachtig, warmbloedig en recht naar het hart gespeeld. Het kwintet wist het aanwezige publiek met gemak aan zich te binden, met een stijl die zich beweegt van bebop naar de grens van free jazz. De bandleden incorporeren diverse soorten wereldmuziek en weten deze mengvormen van een eigen signatuur te voorzien.

Nardozza is een blazer die zowel krachtig als fluisterzacht uit kan halen. Hetzelfde geldt voor Daniël Daemen. Deze behoudt op elk dynamisch niveau zijn fraaie toon op alt- en sopraansaxofoon. In 'In A Dream', een compositie van zijn hand, etaleerde hij hartveroverend spel. Iedereen veerde op bij de solo van drummer Steffen Thormähle in 'Down To Bemira'. En ook de rest van de avond liet hij geen steken vallen. Hij speelde een alert, relevant en uitstekend concert.

Een belangrijke sfeermaker was zonder twijfel gitarist Melle Weijters. Hij gebruikte zijn 'effectenkoffer' zeer terughoudend en maakte de juiste keuzes. Nergens was zijn spel banaal, explosief of effectgericht. Aangename Ohrenschmalz was zijn solo in 'Cumba'. Weijters en bassist Tom Van Acker vormen een ogenschijnlijk onopvallend duo, maar zij leveren in het oor springende bijdragen en zijn essentieel voor het groepsgeluid.

Bijzonder was Nardozza op een Bachtrompetje in het stuk 'Zahir'. Sprankelend, subliem en trefzeker; wat een blazer! Hij heeft alles in huis om tot grote hoogte te groeien. Carlo Nardozza's jazz is avontuurlijk, harmonieus, boeiend en blijmakend. Het speelplezier en de goede onderlinge verstandhouding waren hoor- en voelbaar. Kortom, over dit kwintet is het laatste woord bij lange na nog niet gezegd.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 3.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.