Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bezonken Bert van den Brink
vrijdag 19 oktober 2007, Stichting Jazz In Groningen, USVA Theater, Groningen

In Groningen begint het theaterzaaltje van de USVA, de cultuurstichting van de universiteit, een hoe langer hoe belangrijker jazzpodium te worden. De ruimte beschikt over een goede akoestiek en drie weken eerder trok een inderhaast ingelast concert van het Benny Wallace Trio al een redelijk gevulde zaal. Voor het optreden van het Bert van den Brink Trio moest zelfs een heel kluitje belangstellenden richting riet worden gestuurd: vol is vol.

De groep van de VPRO/Boy Edgar Prijs-winnaar is een pianotrio zoals we een pianotrio graag horen. Als een orkest namelijk. Slimme arrangementjes, ingeslepen figuurtjes en zes grote oren zorgen ervoor dat er voortdurend wezenlijk meer aan de hand is dan een pianist die door de geijkte bas en drums begeleid wordt. Bert van den Brink cum suis zijn volbloed romantici. De Bill Evans-Keith Jarrett school, zeg maar. Zo had Van den Brink zijn 'For Horace', waarmee het optreden begon, niet van de voor Silver kenmerkende vinnig hamerende attack voorzien, maar meer een wat omfloerst karakter gegeven. Een andere compositie leek vanuit het niets naar voren te zweven, om vervolgens qua dynamiek niet boven het kloppen van je hart uit te komen. Een voordeel van het op laag volume spelen is voorts dat je verschillende ritmes door elkaar kunt husselen zonder dat het een zootje wordt.

'Changes For Strangers' klonk als een uit de hand gelopen evergreen en 'Cheek To Cheek', de enige echte standard, kreeg een 7/8-behandeling, waarbij drummer Jasper van Hulten bewees een gezonde dosis dans in zijn genen te hebben. Echt als beesten tekeer gaan, nee, dat was er niet bij. Regelmatig betrapte ik mezelf erop dat ik zachtjes 'Scrapple From The Apple' in een allejezus hoog tempo hoopte wanneer Van den Brink zich omdraaide om het volgende stuk aan te kondigen. Zelfs het nummer 'Groove', dat min of meer funky begon, was halverwege alweer hopeloos jazz.

(Eddy Determeyer, 28.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.