Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bert Joris presenteert eerste cd op Dreyfus-label
zondag 16 september 2007, Porgy en Bess, Terneuzen

Begin dit jaar heeft de Vlaamse jazztrompettist Bert Joris met zijn kwartet (bestaande uit Dado Moroni op piano, Dré Pallemaerts op slagwerk en Philippe Aerts op bas) in Studio Toots opnames gemaakt voor zijn nieuwe cd 'Magone'. Ter promotie van deze plaat – zijn eerste op het Dreyfus-label - en de opening van het concertseizoen van Porgy en Bess brengt Bert Joris werk hiervan ten gehore. De plaats van bassist Aerts, op toer met Richard Galliano, wordt binnen het viertal ingenomen door Ira Coleman, die onder meer meespeelde met Dee Dee Bridgewater, Betty Carter en Herbie Hancock.

Geopend wordt met de compositie 'King Kombo', een vervolg op twee andere stukken van Joris' hand: 'King’s Garden' en 'Kong’s Garden'. Na de uptempo starter en opwarmer is het tijd om de trompet om te ruilen voor de bugel, wat tijdens het concert veelvuldig gebeurt. 'The Mighty Bobcat' is een mooie ballad, die fraai samenspel oplevert met de meehummende Moroni achter de Steinway. 'To Philip' is geschreven voor inspirator Philip Catherine, waarmee de trompettist meer dan 15 jaar heeft samengewerkt, en begint met een mooie solo van Coleman op de bas.

De titel 'Magone' is een samenvoeging van mother is gone; in het Italiaans staat het synoniem voor opgekropt verdriet. Het nummer is ter nagedachtenis aan de veel te vroeg overleden Inge van Tiel, partner van saxofonist Kurt van Herck. Het met passie gespeelde titelnummer levert inderdaad een brok in de keel op en toont de absolute hechtheid van de groep. De eerste set wordt afgesloten met 'Blue Alert', een blues van Joris' vorige cd.

In het nummer 'Triple' kun je bijna horen hoe een kat de vogeltjes besluipt. Het geeft op die manier de haat-liefde verhouding weer die de trompettist met zijn kat heeft. Veel nummers leveren naast sublieme muziekmomenten ook prachtige anekdotes op. Zo is 'Signs & Signatures' een compositie uit de tijd dat broer Dirk Joris piano speelde in hun band The Shoarma's, genaamd naar hun favoriete voedsel. Het laatste nummer voor de onvermijdelijke toegift, 'Mr Dodo', is een ode aan pianist Dado Moroni, met daarin een bezielende solo van Dré Pallemaerts, die met zijn handen een ingehouden adem van het aanwezige publiek weet af te dwingen. Een geweldig concert en een schitterende cd in de winkel!

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Eddy Westveer, 8.10.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.