Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


(fotocollage: Cees van de Ven)


Organisatie, publiek, zon en sfeer maken Jazz Garden Party succesvol
zaterdag 25 augustus, Bomencentrum Nederland BV, Baarn

Voor de zevende keer organiseerde Bomencentrum-eigenaar Hans Blokzijl cum suis weer een ontspannend muziekfestein. Het weer kon niet beter voor dit buitengebeuren, het werkte sfeerverhogend en de vele bezoekers vermaakten zich uitstekend. De organisatie, opvang en vervoer van het publiek en de catering was uitstekend.

Zestien formaties concerteerden op vijf verschillende locaties, die zodanig verspreid waren dat er geen hinderlijke overspraak was.
Rita Reys trad op met het tomeloos swingende kwintet van bassist Ruud Jacobs. Pianist Peter Beets tekende voor de arrangementen waarin Ferdinand Povel (tenorsax) en Martijn van Iterson (gitaar) ook ruimte kregen voor hun solide solowerk. Joost Patocka (drums) zorgde samen met het trefzekere baswerk van Jacobs voor de grooves en background die La Reys nodig had, waardoor ze probleemloos haar hoge standaard kon waarmaken.

Het Rosenberg Trio speelde zijn duizelingwekkende 'Django Rheinhardjazz' en kreeg veel bijval. Even verderop in het restaurant konden zij die voor het diner dansant hadden ingetekend, zich tegoed doen aan de gastronomie van de keuken en optredens van The Rambles en The Vic Nickolson Band. In een grote tent die plaats bood aan honderden belangstellenden zong Joke Bruijs, begeleid door het trio van Frits Landesbergen, overtuigend een keur van songs uit het American Songbook.

In een partytent aan een vijver speelde het Trio Greetje Kauffeld. Deze lokatie deed absoluut geen recht aan deze topvocaliste, die beslist beter verdient. Maar buitenlucht- en zonminnend publiek wist haar te vinden en luisterde relaxed op enige afstand. Greetjes repertoire paste haar weer als een handschoen. Verrassend was het vocale duet van haar en Jan Menu in 'You Getting To Be A Habit With Me'. Peter Niewerf (gitaar), met wie Kauffeld veelvuldig gespeeld heeft, toonde nog steeds souplesse in zijn spel. Al bezorgde de lastige Kauffeld-uitvoering van het steeds sneller wordende 'One Note Samba' hem de nodige hoofd- en handbrekens. Maar de sympathieke en doorgewinterde vocaliste wist het allemaal in de hand te houden. Het daarop volgende concert was van de Marcel van Vught Band met toetsenist Arno Aerts, gitarist Martien Tielemans, vocaliste Leonie Tielemans en drummer Marcel van Vught. En ook zij wisten het publiek op hun plaats te houden.

Een grote tent stroomde vol voor het concert van Trijntje Oosterhuis & Band. Zij staat volop in de belangstelling vanwege haar nieuwe cd met Bacharach-songs. Haar repertoire bestond dan ook voornamelijk uit materiaal van deze cd. Met haar band met Karel Boehlee (piano), Theo de Jong (basgitaar) en Martijn Vink (drums) leverde de populaire zangeres een gedegen optreden en stelde ze haar publiek geenszins teleur, integendeel. Jan Vayne met de Gipsy Boys en Ellen Helmus speelden een mixture en cross-over van swingende standards, jazzy interpretaties van klassieke stukken en gypsy music. Het gekende virtuoze spel van Vayne en het uitstekende spel van fluitiste Ellen Helmus mengden prima met de sound van de Gipsy Boys.

En toen was voor mij de maat vol. Optredens van het Anke Angel Quartet, Quartet Peter Schmidt en anderen heb ik gemist. Stichting De Jazz Party zal tevreden zijn en de zeven goede doelen die deze stichting gaat doneren kunnen ook de weergoden dankbaar zijn. Uitgangspunt bij de programmering van deze dag was dat het gebodene vertrouwd in oren en ogen moest zijn, niet meer en niet minder. En dat was zeker het geval.

(Cees van de Ven, 5.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.