Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: Stan Tracey Quartet & Benjamin Herman
zondag 15 juli 2007, Ahoy, Rotterdam

Op papier zag het er zo aardig uit; een oude Britse jazzlegende, Stan Tracey, met zijn trio naar het North Sea Jazz Festival halen en hem op een podium zetten met een van Nederlands meest opwindende saxofonisten, Benjamin Herman. Een passend eerbetoon zou het worden op deze laatste festivaldag in de Hudson-zaal van Ahoy'. Zeker gezien Hermans goed ontvangen cd 'The London Session', waarvoor de altsaxofonist naar een Londense studio trok om daar met het trio van de veteraan-pianist een zevental stukken vast te leggen.

Toch kon de set - met klassiekers als Ellingtons 'Drop Me Off In Harlem' en 'Autumn Leaves', maar ook een obscuur Monk-nummer als 'Bright Mississippi' - niet helemaal overtuigen. Zorgden Herman en gasttrompettist Guy Barker nog wel eens voor interessante en gedreven solo's, het trio van Stan Tracey speelde net wat te (Brits?) netjes en behoudend. Technisch was er op het spel niets aan te merken, maar het avontuur werd zelden gezocht. De beboptraditie stond hoog in het vaandel bij dit concert.

In de rustigere nummers, zoals de ballad 'Old Folks', kwam Tracey nog het beste tot zijn recht. Daar streelde hij de oren van de luisteraars met sfeervol pianospel, waarbij hij met fraai accenten de tijd mooi verdeelde, terwijl drummer Clark Tracey (inderdaad, zijn zoon) en Andrew Cleyndert - die zeer relaxed en vloeiend baste - hem adequaat begeleidden. Het creëerde de sfeer van een luie zomerdag.

Wel opvallend en smaakmakend was het samenspel van Herman en Barker. Qua geluid vulden en voelden zij elkaar perfect aan. Barker toonde zich een interessante blazer, met goede ideeën, een wat omfloerste toon en af en toe lekker flashy. Herman genoot zichtbaar; aan zijn trefzekere spel kon je merken dat hij zich thuis voelde in deze groep, die wat ondergetekende betreft naast de ruimschoots aanwezige sugar nog wel wat meer spice had kunnen gebruiken.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Maarten van de Ven, 2.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.