Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


North Sea Jazz

North Sea Jazz impressies: Dave Holland Quintet
zondag 15 juli 2007, Ahoy, Rotterdam

Bassist Dave Holland is op het North Sea een graag geziene gast; hij speelde er door de jaren heen al diverse malen in verschillende bezettingen. Zijn kwintet, waarmee hij deze zondagmiddag op het podium van de Hudson-zaal stond, staat bekend als een van de allerbeste jazzgroepen van deze tijd: tight, energiek, en met vijf enerverende solisten, allen klassebakken op hun instrument: saxofonist Chris Potter, trombonist Robin Eubanks, vibrafonist Steve Nelson, drummer Nate Smith en niet te vergeten de bandleider zelf, die overigens aantrad met een soort 'halve contrabas' - de body korter dan normaal.

Opvallend genoeg koos Holland als akkoordeninstrument niet voor de piano, maar voor de vibrafoon/marimba, die het bandgeluid een prettig, licht etherisch tintje geeft, terwijl de andere instrumenten vaak juist heel rootsy, krachtig en aards klinken. Het kwintet brengt energieke, doorgaans up-tempo en funky stukken, met fraai samenspel, krachtige ritmische accenten en sterke melodische cues. Af en toe wordt even wat gas terug genomen; zo kon het publiek op North Sea genieten van de zalvende toon van Eubanks trombone in de ballad 'For All You Are'.

Het concert opende lekker kakofonisch met 'Pathways'; iedereen door elkaar improviserend, uitmondend in het thema, waarna Potter sheets of sounds ontvouwde op zijn tenorsaxofoon, gevolgd door een solo van Holland, sterk ondersteund door de empathische Nelson en Smith. En wat een mooie klankkleur heeft zijn bas! Met een pakkende melodie en een up-gevoel stak het aan hen opgedragen 'Easy Did It', met Potter op sopraansax, de inwoners van New Orleans een muzikaal hart onder de riem. In zijn solo creƫerde Nelson een mooi vibrafoontapijt met rusten, trefzekere accenten en dynamische variatie. Opvallend ook het spelplezier, dat dit kwintet kenmerkt.

Met Nate Smith heeft Holland na het vertrek van powerhouse Billy Kilson andermaal een drummer van formaat in zijn gelederen. Hij speelt stimulerend, met een niet-aflatende drive, maar kan ook ingehouden spelen wanneer een stuk daarom vraagt. Maar hij is ook niet te beroerd om er een stevige rockbeat-met-breaks in te gooien, zoals in de Potter-compositie 'Vicissitudes'. En in de funky setafsluiter 'Lucky Seven' stookte hij de Holland-generator op met imponerende rimshots.

Een minpuntje bij al deze positieve aantekeningen en als volger van het Dave Holland Quintet is wel dat de muziek af en toe ietwat eenvormig overkomt wat betreft de opbouw van de composities. Hedendaagse jazz met solistische hoogstandjes die worden afgewisseld met een thema, simpel gezegd. Wat meer afwisseling in de structuur van de composities en experimenten met verschillende maatsoorten zou deze band goed doen, anders loert het gevaar van herhaling en - in het uiterste geval - verveling.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Maarten van de Ven, 17.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.