Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
John Coltrane – 'Kind Of Coltrane 1926-1967' (Brilliant Jazz, 2007)

Brilliant Jazz – u weet wel de Foreign Media group, die veel goedkope klassieke cd-boxen uitgeeft en ook Heleen van Royen, Carry Slee en Louis Couperus – heeft naast jazzboxen als 'The Small Group Sessions' van Charlie Parker en Fats Navarro (3 cd's), de 'Dutch Jazz Collection' (10 cd's), de 'Savoy Collection' (20 cd's), Rita Reys (3 cd's) inmiddels voor rond de twee tientjes een 10-cd box van John Coltrane uitgegeven.

Een spotprijsje voor een relatief interessante box, die bestaat uit live-opnamen uit de zestiger jaren, die wellicht ooit eens zijn verschenen op obscure labels, en studio-opnamen voor de labels Prestige en Savoy. Helaas kon er kennelijk voor die prijs geen informatief boekje worden bijgesloten. We moeten het dus doen met de summiere gegevens die op de hoesjes vermeld staat. Tevens kunnen we nog de site
Jazzdisco raadplegen. De geluidskwaliteit valt ook niet altijd mee, maar de muziek is over het geheel genomen voortreffelijk. Zoals op de cd's 'Live At The Half Note ’63' (cd 2 en 3). Hoewel: de titel dekt waarschijnlijk niet de lading. 'I Want To Talk About You' en 'One Up One Down' zijn opgenomen in de Birdland Club, inderdaad in 1963. De overige nummers op verschillende data in de Half Note, maar dan wel in 1965 en voor een deel onlangs verschenen op de dubbel-cd 'One Down, One Up' op het Impulse-label.

De 'Live In England'-cd (cd 4) is opgenomen tijdens een uitgebreide tournee door Europa in 1960. Het is een live registratie van het toenmalige befaamde Miles Davis Quintet met pianist Wynton Kelly, bassist Paul Chambers en drummer Jimmy Cobb. De cd's 'Live' (cd 1), 'John Coltrane Quartet Live In ’62' (cd 5) , 'Quintet & Quartet In Europe' (cd 6) zijn opnamen van begin jaren zestig, waarop op enkele nummers ook Eric Dolphy meespeelt.

De cd 'Just You, Just Me' (cd 7) is de in 1956 op Prestige opgenomen plaat 'Tenor Conclave' met de tenoristen Al Cohn, Hank Mobley en Zoot Sims. Alleen dat schijfje is de aanschaf van deze box al waard. Ook een topper is 'Soultrane' (cd 8), de vroegere (1956) Prestige-plaat van Tadd Dameron 'Mating Call'. En tenslotte 'John Coltrane With Wilbur Harden – Savoy Recordings Vol. 1 & 2' (cd 9 en 10). Destijds verschenen onder de naam van Harden met de titels 'Mainstream', 'Countdown' en 'Tanganyika Strut'. Ook niet te versmaden, deze laatste twee cd's.

Gelet op prijs-kwaliteit verhouding kan een beetje jazzliefhebber deze box absoluut niet negeren.

Labels:

(Jacques Los, 15.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.