Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Japans spektakel blijft boeiend
Shibusashirazu, vrijdag 14 september 2007, Bimhuis, Amsterdam

In 1989 formeerde bassist Daisuke Fuwa het orkest Shibusashirazu. Een freejazzorkest dat al snel uitgroeide tot een grote multimedia groep. Naast een kern van zo'n twintig muzikanten namen aan het collectief ook moderne dansers, butohdansers, acteurs, zangers en beeldende kunstenaars deel.

Ogen en oren kwam je te kort bij het muzikale spektakel van deze groep. Go-go danseressen flitsten over het podium. De butohdansers waren fascinerend en de videoprojectie was bijzonder (impressies van de grote Europese tournee van het orkest) en effectief (één continu rennende acteur, ook in Europa, en de snelle stuwende muziek).

Het orkest zelf is een kruising tussen Sun Ra, ICP en een modern riffende Count Basie Band. De alsmaar repeterende funky en groovy riffs en de drie man sterke percussiegroep produceren een hypnotiserende en aanstekelijke sfeer. Daar bovenuit worden door de blazers en de twee gitaristen competente freejazz- en jazzrocksolo's gespeeld. Met name tenorsaxofonist Han Sato, trompettist Yoichiro Kita en altsaxofonist Yoshiyuki Kawaguchi imponeerden.

Het contrast met deze bruisende muziek en de butoh dans was groot en zeer apart. Het begrip 'ankoku butoh', later afgekort tot butoh, werd geïntroduceerd door Hijikata en betekent zoveel als 'Dans der Duisternis'. Het breekt met de gevestigde (dans)regels en laat veel ruimte voor improvisatie. Kenmerken die men vaak aantreft zijn de wit geschminkte lichamen, het langzame bewegingsverloop, de vaak kaalgeschoren schedel en de verkrampte houdingen. De dans roept beelden op van verval, angst en vertwijfeling, van erotiek, extase en verstilling. Butoh legt een relatie tussen het bewuste en het onbewuste. Bewegingen worden niet van buitenaf opgelegd, maar komen te voorschijn in de wisselwerking tussen de buiten- en binnenwereld.

In dit vrolijke, improviserende, dansende, zingende en foto's van elkaar makende collectief zat in de saxsectie als Europese rots in de branding de onvolprezen Volkskrant-jazzscribent Koen Schouten op de baritonsax zijn partij mee te blazen. Jammer dat de Japanse geluidstechnici zijn heftige solo niet adequaat wisten uit te versterken.

Met Koen en Shibasushirazu sidderde het Bimhuis op zijn stalen grondvesten.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 27.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.