Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ethnic Heritage Ensemble - 'Hot ’n’ Heavy - Live At The Ascension Loft' (Delmark, 2007)
Opname: 2006

Percussionist Kahil El'Zabar heeft twee groepen waarmee hij met de regelmaat van een klok cd's produceert: het Ritual Trio en het Ethnic Heritage Ensemble, dat meestal een kwartet is. Noch muzikaal, noch qua effect zijn er wezenlijke verschillen tussen beide bands; enkel de andere bezetting zorgt voor een andere invulling. De muziek is sterk ritmegedreven, met een vaste aanstekelijke groove die wordt aangehouden, wat de solisten de kans geeft om voluit te gaan op een spirituele queeste, gebouwd rond vaak mooie lange melodielijnen. Sfeer, enthousiasme, aanmoediging en interactie tussen de muzikanten staat centraal, niet altijd uitbundig, soms ook ingetogen, maar altijd ritmisch en met veel ruimte.

Het grootste verschil tussen beide bands is dat het Ritual Trio bestaat uit percussie, bas en trompet of sax, terwijl het Ethnic Heritage Ensemble bestaat uit percussie, de trombone van Joe Bowie, de sax van Ed Wilkerson of - zoals hier - van Ernest Dawkins, al dan niet aangevuld met de gitaar van Fareed Haque. En het repertoire is absoluut identiek: El'Zabars klassiekers zoals 'Ka-Real', 'Ornette', 'Love Outside Of Dreams', 'Ancestral Song', 'Alika Rising' en 'Papa’s Bounce' worden door beide bands op meer dan één cd gebracht. And who cares?

Maar deze cd brengt een totaal nieuwe songlist. En Joseph Bowie op trombone is vervangen door Corey Wilkes op trompet en flugelhorn (soms zelfs tegelijkertijd). Nogal wat veranderingen dus, maar muzikaal niet. De composities blijven ritmisch, de melodieën mooi, de arrangementen eenvoudig, de percussie absoluut fabuleus en het spelgenot van de muzikanten een plezier om te horen.

Het Eternal Heritage Ensemble is altijd het beste live te beluisteren, in een kleine zaal, intimistisch en dichtbij. En dan reageert het publiek zoals op dit album: goed, spontaan, enthousiast, deel van het geheel. De muzikanten geven echt een prima invulling aan El'Zabars composities; Corey Wilkes is absoluut sterk, Dawkins beheerst, met warme toon, Haque geeft de nodige harmonische ondersteuning en soleert knap als het nodig is, en El'Zabar zelf is onovertroffen als percussionist, maar evenzeer als bespeler van de Afrikaanse thumb piano, zo ongeveer zijn handelsmerk.

Dit is mainstream in zijn meest vrije vorm, of free jazz in zijn meest melodische en ritmische variant, en ook aan dit soort categorieën heeft El'Zabar lak. Zolang het maar klinkt, ruimte biedt en spiritueel is. En dat is het zeker, en fun bovendien. Aanrader.

(Stef Gijssels, 2.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.