Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Charles Mingus Sextet with Eric Dolphy - 'Cornell 1964' (Blue Note, 2007)
Opname: 1964

In tegenstelling tot het destijds uitgebrachte driedubbel vinyl-album 'The Great Concert Of Charles Mingus' op het America-label is op de ontdekte tapes van concert in de universiteit van Cornell (in Ithaca, New York) trompettist Johnny Coles wél aanwezig. De opnamen van het Cornell-concert vonden plaats op 18 maart 1964, waarna de band in april op tournee ging in Europa. In Parijs werd Coles opgenomen in het ziekenhuis en werden de live-opnamen gemaakt van een uitermate voortreffelijk concert, die terechtkwamen op de hierboven genoemde plaat. De door Sue Graham Mingus ontdekte tapes van het Cornell-concert zijn een zeer welkome aanvulling op de uitgebreide Mingus discografie. Het is interessant te horen dat deze formatie zowel met als zonder Coles in die periode uitermate kwalitatief, progressief, dynamisch en sterk musiceerde.

De dubbel-cd wordt geopend met 'ATFW You' (Art Tatum en Fats Waller), een pianosolo door Jaki Byard en daarna een fabuleuze Mingus-solo in Ellingtons 'Sophisticated Lady'. Op het bijna dertig minuten durende 'Fables Of Faubus' is de groep voltallig: Eric Dolphy op altsax, fluit en dwarsklarinet, Johnny Coles op trompet, Clifford Jordan op tenorsax en Dannie Richmond op drums. In 'Fables' wordt door ieder – met uitzondering van Richmond - langdurig gesoleerd en blijkt iedereen zeer geïnspireerd te zijn. Clifford Jordan, een mainstream tenorist van formaat, zoekt en verkent zijn grenzen en treedt er regelmatig buiten. Mingus citeert (van 'Old Man River' tot en met 'It Ain’t Necessarily So') in zijn bassolo virtuoos de Amerikaanse hymnes en songs. Op een scheurende basklarinet en met gevarieerde muzikale sprongen is Dolphy de laatste solist.

Het bijzondere van Mingus' muzikale concept zijn de collectieve begeleidingspartijen tijdens de solo's, de tempowisselingen en de ad-hoc 'vrije' blazerscollectieven. In combinatie met het superieure solowerk levert dat fascinerende en interessante muziek op. In dat verband is het duo Dolphy, wederom op basklarinet, en Mingus in 'Orange Was The Colour Of Her Dress, Then Blue Silk' exemplarisch. In de uptempo swingende Ellington-klassieker 'Take The "A" Train' soleert Coles zeer soepel en levert Byard een publieksvriendelijk stukje stridepiano af. Clifford Jordan – door Mingus opgejaagd en aangemoedigd, samen met de puntige blazerspartijen - komt tot grootse prestaties. Zowel Mingus als Richmond soleren en swingen furieus. Ook in dit nummer soleert Dolphy virtuoos en enerverend op de basklarinet.

De tweede cd opent met 'Meditations', waarin Dolphy op fluit en Mingus op bas een vrije rubato introductie spelen. Ook hier weer de tempowisselingen in het thema en de solo's. Dolphy's solo op de basklarinet - tijdens dit concert speelde hij hoofdzakelijk op dit instrument - is furieus en swingend. Byard, Coles, Jordan en Mingus soleren eveneens voortreffelijk. De vrije collectieven achter de solo's plus het stuwende drummen van Dannie Richmond maken niet alleen dit nummer, maar het gehele concert tot een fascinerende gebeurtenis.

'So Long Eric' wordt ingezet als een Basie-groove, waarna Coles, Byard en Jordan (de mainstreamers in dit sextet) laten horen hoe je de blues relaxed en groovy kunt spelen. Mingus besloot 'When Irish Eyes Are Smiling' te spelen vanwege St. Patrick's Day. Daarin een feature voor trompettist Johnny-O Coles, tenslotte "the only Irishman in the band". Een aardigheidje, maar de solo van Coles is de moeite waard. Fats Wallers 'Jitterbug Waltz' was de afsluiting van het concert. Dolphy ditmaal op fluit en een opvallend swingende en melodieuze solo van Clifford Jordan.

Alle lof voor Blue Note, dat deze ontdekte tapes heeft uitgebracht. Ongetwijfeld zal deze cd tot de tien beste van het jaar 2007 worden verkozen door de nationale en internationale jazzrecensenten.

(Jacques Los, 10.9.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.