Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Wadada Leo Smith & Günter Sommer - 'Wisdom In Time' (Intakt, 2007)

Op 'Wisdom In Time' gaan Wadada Leo Smith (trompet, bugel) en Günter 'Baby' Sommer (drums, percussie) terug naar hun samenwerking van tien jaar geleden, maar nu dan zonder de bas van wijlen Peter Kowald. Deze cd ligt muzikaal dan ook meer in het verlengde van 'Compassion' van Smith van vorig jaar, en de duosetting schijnt hem te passen als gegoten, en hij - of eerder zij - duiken in de zuiver emotionele en spirituele kracht van pure klank, met melodie en ritme die vooral een latente aanwezigheid hebben ten gunste van patroonloze helderheid en intense interactie.

Deze voorzichtige en aandachtige, bijna attentievolle en respectvolle behandeling van klank door Wadada Leo Smith is natuurlijk niets nieuws voor hem, maar ik heb de indruk dat hij die tot nog hogere niveaus van perfectie tilt, nog abstracter en toch toegankelijker, een combinatie die moeilijk in woorden te vatten is. Sommer speelt uitstekend van begin tot eind en hij plaatst niet enkel accenten hier en daar, maar reageert en jaagt Smith vooruit bij momenten, door een bijna tribale klankkleur toe te voegen, met name op 'Woodland Trails To The Giants' en 'Old Times Roll'. Dit in tegenstelling tot de zachtere, meer meditatieve benadering van Adam Rudolph op het vorige album van Smith. Die gebruikt af en toe wat elektronica, niet excessief, maar net genoeg om wat reliëf en diepgang te bieden aan zijn kristalheldere langgerekte tonen.

De ode aan Peter Kowald in 'Bass-Star Hemisphere' biedt absolute zuivere muzikale schoonheid, in een combinatie van droefenis en vreugde, afgewisseld met korte dans-achtige intervallen, of donkere dreigend geroffel en sombere belklanken. Smith en Sommer beheersen hun muzikale ruimte perfect en ze weerstaan ook het normale verlangen om de stilte tussen de noten op te vullen. Dit is muziek die ontdaan is van elke mogelijke nodeloze franje of melodische ankerpunten, waardoor een gevoel van wijdse ruimte en openheid wordt gecreëerd, dat de luisteraar opslorpt in hun spirituele tocht. Adembenemend mooi.

(Stef Gijssels, 17.8.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.